De huidige kernreactor in Petten
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Groen licht voor nieuwe kernreactor voor medische isotopen in Petten

Voor het eerst in decennia is in Nederland de bouw van een nieuwe kernreactor goedgekeurd door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Het is de zogeheten Pallas-reactor in het Noord-Hollandse Petten die medische en industriële isotopen moet gaan maken en nucleair technologisch onderzoek gaat doen, meldt NH Nieuws.

Medische isotopen zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van verschillende soorten ziekten, waaronder kanker.

Petten is een van de belangrijkste leveranciers van medische isotopen ter wereld. Door de komst van de nieuwe reactor kan Nederland de komende vijftig jaar doorgaan met de productie van de isotopen.

Inspraak voor ingebruikname

Ook Rijkswaterstaat heeft een vergunning verleend, omdat de reactor water uit het Noordhollandsch Kanaal gaat gebruiken als koelwater. Dat niet-radioactieve koelwater wordt vervolgens weer geloosd in de Noordzee.

De vergunning die de ANVS nu heeft verleend, betekent alleen dat de Pallas-reactor gebouwd mag worden. Voordat er een vergunning wordt verleend om de reactor daadwerkelijk in gebruik te nemen, is weer een periode met inspraak nodig. Volgens de ANVS zal dat ongeveer in 2028 zijn.

Tot 30 maart is het mogelijk om tegen de bouwvergunningen beroep aan te tekenen bij de Raad van State.

Bekijk hier de huidige kernreactor in Petten:

Kernreactor in Petten, sein op groen voor nieuwbouw

Advertentie via Ster.nl