NOS NieuwsAangepast

Viskotter zinkt voor Engeland, bemanning uit Urk gered

Een viskotter met bemanning uit Urk is gezonken voor de kust van Engeland. Het schip voer volgens de website The Fishing Daily op een rots in de buurt van Land's End, de westelijkste punt van Engeland.

Op beelden van Omroep Flevoland is te zien hoe het schip onder water verdwijnt:

Urkse kotter zinkt voor Britse kust

Het ongeluk gebeurde rond 19.00 uur. De vier bemanningsleden zonden een noodsignaal uit en zijn in een reddingsvlot gestapt. Ze zijn later opgepikt door een schip van de Britse reddingsmaatschappij RNLI en naar de haven van Newlyn gebracht. Helikopters van de marine en de Britse kustwacht waren ook betrokken bij de actie.

De schipper en de bemanning komen uit Urk. Volgens De burgemeester van Urk zegt dat ze in veiligheid zijn:

Het gezonken schip, de Z525 Sylvia Mary, staat geregistreerd in Zeebrugge in België. Uit data van websites die scheepvaartbewegingen bijhouden valt op te maken dat de viskotter Oostende als uitvalsbasis gebruikte.

De kotter was op weg naar het Bristolkanaal, zegt Geert Meun van VisNed, een organisatie die de belangen van Nederlandse kottervissers behartigt. "Voor schepen onder de Belgische vlag is dat een belangrijk visgebied. En zeker in het voorjaar gaan daar veel schepen naar toe."

Om bij het Bristolkanaal te komen, moeten schepen volgens Meun langs Land's End, het uiterste puntje van Cornwall. "Daar liggen wel wat rotsen, dat is bekend, en daar heeft hij er klaarblijkelijk één van geraakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl