Het restaurant in Best waar vaste gasten een overvaller overmeesterden
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Borrelgasten overmeesteren overvaller: 'Dit moet je in Best niet doen'

Restaurantgasten in Best hebben gisteravond voorkomen dat een gewapende overvaller er met de kas vandoor ging.

"Twee mensen hebben hem gevloerd. Daarna hebben vijf of zes anderen hem vastgehouden tot de politie kwam", zegt eigenaar Koen Hoeben van restaurant De Buffel bij Omroep Brabant. Het ging om vaste gasten. Ze pakten ook de twee wapens af waarmee de overvaller had gedreigd.

De overval op het restaurant in het dorpscentrum was aan het eind van de avond. Het was druk, zegt Hoeben. "Vrijdagavond wordt voorin altijd geborreld door een groep vaste gasten. Het is een soort huiskamer voor veel mensen."

Geen paniek

De eigenaar was achter de zaak aan het opruimen toen de overvaller binnenkwam. "Ik werd gebeld door een medewerker die 'Overval!' riep." De overvaller dreigde met een vuurwapen en eiste geld.

Volgens Hoeben reageerde het personeel rustig. "Er was geen paniek. Ze hebben hem geld gegeven. Dat deed hij in zijn rugzak en toen ging hij weg."

Meteen daarna leek de overvaller zich te bedenken en kwam hij terug. Dat was het moment dat de borrelgasten ingrepen. "Ik ben ze heel dankbaar", aldus Hoeben. "Je wordt beschermd in je eigen dorp. Dit moet je in Best niet doen."

De politie pakte de verdachte, een 38-jarige man, op en nam zijn wapens in beslag. Uit het eerste onderzoek blijkt het te gaan om een zogeheten BB gun (een luchtpistool dat balletjes kan afschieten) en een alarmpistool. Dat laatste is een nepwapen dat niet van echt is te onderscheiden. Bij de overval raakte niemand gewond. Voor geschrokken gasten en personeelsleden is slachtofferhulp ingeschakeld.

Overeenkomend signalement

De politie onderzoekt of de verdachte ook betrokken was bij andere overvallen. Zoals afgelopen woensdag in een cafetaria, iets verderop in Best, De overvaller daar dwong een medewerker onder bedreiging van een vuurwapen de kassa te openen en de inhoud daarvan af te staan.

"Gelet op de werkwijze en het overeenkomende signalement vermoedt de recherche dat de gisteren aangehouden man ook verantwoordelijk is voor de overval op de cafetaria", aldus de politie vandaag.

Advertentie via Ster.nl