NOS Nieuws

Fraudezaak in Brabant: 'Boekhouder verduisterde geld bij notariskantoor'

Een boekhouder heeft jarenlang geld verduisterd bij een notariskantoor in Veldhoven, heeft het Eindhovens Dagblad ontdekt. De adviseur uit Nuenen sluisde meer dan drie miljoen euro door van het Notarishuys naar zijn eigen rekeningen.

In totaal drukte de 53-jarige boekhouder 3,1 miljoen euro achterover, over een periode van veertien jaar. Volgens het ED reed hij in die tijd in "dikke Porsches" en nam hij een Eindhovense keten van golfzaken over.

De man misbruikte daarbij de derdengeldenrekening van het notariskantoor, een rekening die doorgaans wordt gebruikt om grote geldbedragen tijdelijk te stallen, zoals bij de aankoop van een huis. Dat juist met die rekening fraude is gepleegd, is schadelijk voor de betrouwbaarheid van een notariskantoor.

Verdachte transactie

Vorige zomer trok de Rabobank aan de bel vanwege een verdachte transactie. De man had geprobeerd geld naar zijn eigen zakelijke rekening over te maken, maar had daarbij 'de Belastingdienst' opgegeven als ontvanger, in de hoop te verhullen waar het geld daadwerkelijk naartoe zou gaan. Alleen bleek het rekeningnummer van een van zijn bedrijven te zijn.

Volgens het ED vroeg de notaris om opheldering, waarna de boekhouder de fraude bekende. Het Notarishuys eist nu bijna 3,7 miljoen aan schadevergoeding van de man. Tegenover de krant heeft hij meerdere keren niet willen reageren. In een gesprek met de notaris zou hij wel hebben gezegd "maximaal" te willen meewerken aan het verkopen van zijn bezittingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl