Kunstenares (4) exposeert in New York. Is ze een wonderkind?

tijd van publicatie Aangepast

Een Australisch meisje van 4 maakt momenteel furore in New York - met haar schilderijen. Aelita Andre gaat door voor de jongste kunstenares ter wereld en ze wordt ook al vergeleken met kunstenaars als Picasso en Jackson Pollock.

Vorig jaar verkocht ze een doek aan een verzamelaar in Hongkong voor 24.000 dollar. En nu heeft ze haar eerste solo-expositie in een gerenommeerde galerie in Manhattan. Volgens de galeriehoudster is Aelita een buitengewoon getalenteerd artiest. "Het interessante is dat haar werk abstract expressionisme is, maar dat het ook iets surrealistisch heeft door de objecten toevoegt."

Niet interessant Juist ja. We besloten ook maar even de mening van een kenner te raadplegen, namelijk Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum. "Ik ben niet onder de indruk", zegt hij. "Het is leuk, maar niet interessant. Het onderscheidt zich niet van andere kindertekeningen. Ík zou m'n geld ergens anders aan besteden." Duidelijke taal. Maar hij zegt niet dat het nooit iets wordt: "Of ze talent heeft, moet nog blijken."

Kunsthistoricus Gary Schwartz heeft Aelita's schilderijen nog niet gezien, maar is wel enthousiast over de aandacht ervoor. "Het heeft me altijd verbaasd dat er geen markt was voor kunst van kinderen. Ik ben blij dat dat eindelijk veranderd is."

Aelita's expositie is afgelopen zaterdag geopend. En daar zijn de bezoekers in ieder geval enthousiast. Een groot deel van haar doeken, waarvan ze sommige al voor haar tweede maakte, is al verkocht.

Door: Helen

STER reclame