Kenley Jansen werd op 13 december 2022 gepresenteerd bij Boston Red Sox.
NOS Sport

Tegenvaller Nederlands honkbal: geen Strop en Jansen in World Baseball Classic

Een tegenvaller voor de Nederlandse honkballers. Het Nederlandse koninkrijksteam kan in de eerste ronde van de World Baseball Classic, dat op 8 maart begint in Taiwan, toch niet beschikken over twee van de grootste namen in de selectie: pitchers Kenley Jansen en Pedro Strop.

Beiden staan wel op de reservelijst en kunnen mogelijk alsnog aansluiten als de honkballers zich plaatsen voor de halve finales. Voor Jansen zou dit een herhaling van zetten zijn: ook in 2017 verliet hij de voorbereiding van Los Angeles Dodgers om voor het Nederlandse koninkrijksteam te kunnen werpen in de halve finale tegen Puerto Rico.

Toestemming

De World Baseball Classic is het enige toernooi waar de profs uit de Amerikaanse honkbalcompetitie aan kunnen meedoen. Dan moeten ze wel toestemming krijgen van hun clubs.

Dat is niet het geval bij Jansen. De 35-jarige pitcher, drievoudig All-Star in de Major League en in 2020 winnaar van de World Series, kreeg van zijn nieuwe club Boston Red Sox te horen dat ze hem aan het werk willen zien tijdens de zogeheten 'spring training', de voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Major League.

Strop (37) won in 2016 de World Series met Chicago Cubs en hield de Nederlandse honkballers tien jaar geleden met de Dominicaanse Republiek nog uit de finale van de World Baseball Classic.

Pedro Strop in 2017 in actie namens Chicago Cubs.

Dankzij zijn Curaçaose vader mag Strop, met de scheve honkbalpet als handelsmerk, ook voor Nederland uitkomen. En zo was zijn naam de grootste verrassing in de voorselectie van bondscoach Hensley Meulens. Tot een optreden zal het voorlopig niet komen. Strop heeft zich afgemeld wegens privé-omstandigheden.

Grote namen

De selectie van dertig spelers is afgelopen nacht op MLB Network, het eigen televisiekanaal van de Major League Baseball, bekendgemaakt. Bondscoach Meulens heeft nog altijd de beschikking over een flink aantal grote namen met Major League-ervaring, zoals Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jonathan Schoop, Jurickson Profar en Andrelton Simmons.

Chadwick Tromp en Richie Palacios staan voor hun doorbraak in de grootste honkbalcompetitie van de wereld en ook Wladimir Balentien, Roger Bernadina, Shairon Martis en Josh Palacios kennen het klappen van de zweep in de Major League.

Dat Ozzie Albies, de laatste Nederlandse winnaar van de World Series (2021), ontbreekt was al langer duidelijk. De tweedehonkman van Atlanta Braves herstelt van een voetblessure.

Eind volgende week start Oranje in Arizona de voorbereiding op de WBC. Tussen 8 en 12 maart spelen tegen de honkballers op Taiwan in de groepsfase tegen Cuba, Panama, Taiwan en Italië.

De nummers 1 en 2 van de poule gaan naar de kwartfinales in Tokio. De winnaars daarvan vliegen naar Miami voor de finaleronde op 19, 20 en 21 maart.

Het seizoen in de Major League begint ruim een week daarna.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl