Bacharach in 2015 op het Glastonbury-festival in Engeland
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse componist Burt Bacharach (94) overleden

De Amerikaanse zanger, componist en producer Burt Bacharach is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij schreef de muziek van tientallen hits van onder anderen The Carpenters, Aretha Franklin, Tom Jones en vooral Dionne Warwick.

Bacharach stond bekend als de koning van 'easy listening', met opvallende melodielijnen en een licht klassiek georiënteerde stijl. Veel van zijn hits schreef hij samen met tekstdichter Hal David.

Met Dionne Warwick had Bacharach een speciale band. In de jaren 60 en 70 produceerde hij twintig top-40-hits voor haar, zoals Walk on by, I say a little prayer en Do you know the way to San Jose?

Voor andere artiesten schreef Bacharach liedjes als Raindrops keep falling on my head (B.J. Thomas), Alfie (Cilla Black) en Close to you van The Carpenters.

Bacharach vertolkte zijn nummers ook geregeld zelf:

Hoewel Bacharachs bekendste composities voor anderen waren, bracht hij als zanger ook veel solo-albums uit. Zijn meest recente plaat, Blue Umbrella, verscheen in 2020.

Deze eeuw werkte Bacharach verder samen met moderne artiesten als Rufus Wainwright en Dr. Dre. In Nederland nam Trijntje Oosterhuis enkele albums op met zijn liedjes.

Oosterhuis herinnert zich Bacharach met grote dankbaarheid, schrijft ze vandaag op Instagram. Ze noemt hem "mijn grootste inspiratie".

Prijzen

Bacharach ontving meerdere Grammy's en Oscars voor zijn liedjes. In 2012 kreeg hij samen met Hal David door president Obama de Gershwin-prijs uitgereikt voor hun hele oeuvre.

David overleed niet veel later, Bacharach bleef nog jarenlang optreden. Zo stond hij in 2019 nog op North Sea Jazz in Rotterdam. Zijn zaakwaarnemer meldt dat hij gisteren overleed, thuis in Los Angeles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl