Amsterdam telt wachtende fietsers om door rood rijden te ontmoedigen
Op een van de drukste kruispunten van Amsterdam is een 'gestopt-voor-rood-teller' geplaatst. De teller geeft een idee van hoeveel fietsers gestopt zijn voor rood licht. "Gewacht voor rood", staat er bij het aantal, met de oproep "Jij toch ook?"
Het apparaat moet ertoe leiden dat minder fietsers door rood rijden, schrijft AT5/NH Nieuws. Het is geen geheim dat veel Amsterdamse fietsers een rood verkeerslicht als goedbedoeld advies beschouwen.
Fietsers die staan te wachten bij het stoplicht worden aangemoedigd om op een speciale knop bij het verkeerslicht te drukken. "Hierdoor loopt de teller op en wordt het gewenst gedrag dus zichtbaar", schrijft de gemeente. Volgens de gemeente moet dit leiden tot een positief sneeuwbaleffect onder de passerende fietsers.
Fietsers positief beïnvloeden
Volgens de gemeente fietst een kwart regelmatig door rood. De gemeente heeft vorig jaar daarom een aantal proeven gedaan om het gedrag van fietsers positief te beïnvloeden, oftewel te nudgen.
Een ervan was met de 'gestopt-voor-rood-teller'. Met een grote knop op het verkeerslicht zelf en een digitaal tel-bord iets voor de kruising. Fietsers zien dus in een oogopslag hoeveel andere fietsers die dag al netjes voor het rode licht zijn gestopt.
Het apparaat stond bij wijze van experiment drie maanden op de niet zo drukke Kamerlingh Onneslaan in Amsterdam-Oost. Met effect: volgens de gemeente stopte daar 20 procent meer fietsers voor rood.
Nu wordt het serieus. Het apparaat is vanochtend op de kruising van de Parnassusweg en de De Boelelaan geplaatst. Vlak bij station Amsterdam-Zuid en pal voor het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit is dat een van de drukste kruisingen van de stad, met tal van auto's, trams en vooral veel fietsers.
Amsterdam voert vandaag nog een maatregel in om fietsers te nudgen om het goede te doen. Op twaalf drukke kruispunten waar veel kinderen komen, wordt een grote foto afgebeeld van een kind dat netjes bij het rode licht wacht. "Dit bord speelt in op het verantwoordelijkheidsgevoel van volwassenen naar kinderen om het goede voorbeeld te geven", stelt de gemeente.