NOS Sport

Van Biden tot Abdul-Jabbar, iedereen heeft bewondering voor topscorer James

Direct nadat LeBron James de historische grens van 38.387 punten in de NBA had overschreden, werd een time-out aangevraagd om het spel stil te leggen bij de wedstrijd tussen de Los Angeles Lakers en Oklahoma City Thunder. De live-uitzending op de Amerikaanse televisie schakelde over naar een videoboodschap van Joe Biden.

De Amerikaanse president prees de nieuwe topscorer aller tijden van de NBA uitgebreid met zijn mijlpaal. "Je hebt de sport naar een hoger niveau gebracht en hebt het land uitgedaagd en gemotiveerd om het beter te doen", sprak Biden.

Zelf kon Biden niet aanwezig zijn bij de wedstrijd in Los Angeles, want de president gaf zijn jaarlijkse toespraak State of the Union aan het Amerikaanse parlement. Toch waren er genoeg celebrities wel present tussen het publiek in de Crypto.com Arena. Acteur Denzel Washington, artiesten Jay-Z en Usher en Nike-oprichter Phil Knight wilden met eigen ogen zien hoe James basketbalgeschiedenis schreef.

Staande ovatie

Ook de man die het record bijna veertig jaar op zijn naam had staan was aanwezig. Direct nadat James het record verbrak, zoomde de camera in op Kareem Abdul-Jabbar. De inmiddels 75-jarige oud-basketballer gaf James een staande ovatie, net als de rest van de aanwezigen.

Jarenlang werd aangenomen dat Abdul-Jabbars record voor de eeuwigheid zou zijn. Al dacht de basketballegende uit de jaren 70 en 80 daar zelf anders over. "Ik heb altijd geloofd dat het record verbroken zou kunnen worden. We hadden alleen een speciale speler nodig, die er volledig op zou focussen."

Het kostte James 20 jaar om Abdul-Jabbar te overtreffen. "LeBron heeft zijn carrière zo gepland dat hij de sport kan domineren. Daar moet je hem de credits voor geven", zei Abdul-Jabbar.

Symbolisch moment in Los Angeles: Abdul-Jabbar overhandigt James een bal nadat hij het record overgenomen heeft

Het spel lag ongeveer een kwartier stil nadat James het record had verbroken. Op het veld werd hij - omgeven door tientallen fotografen en cameramannen - gefeliciteerd door zijn familieleden.

Tranen van ongeloof

Dat vond James misschien nog wel het meest bijzondere. "Ik denk niet dat ik dit gevoel ooit nog een keer zal beleven. Tenzij ik misschien de winnende maak in de NBA-finale. Maar dan nog komt het spel niet stil te liggen."

"Dat gaf me de kans om erbij stil te staan en goed om me heen te kijken", vertelde James, die emotioneel werd. Een zeldzaamheid bij de basketballegende. "Ik kan op mijn vingers natellen hoe vaak ik de afgelopen twintig jaar heb moeten huilen. Maar nu voelde ik de tranen. Het waren tranen van ongeloof."

LeBron James poseert met zijn familie na het verbeteren van het NBA-record

Vanuit de basketbalwereld stroomden de felicitaties binnen. "Ik had nooit gedacht dat Kareems record ooit gebroken zou worden", zei Magic Johnson, sterspeler van de Lakers in de laatste decennia van de vorige eeuw. "Dit is echt een historisch moment, want we zullen nooit een tweede LeBron zien."

"Het is ongelooflijk hoe je twintig jaar lang op dit niveau gespeeld hebt en het absolute hoogtepunt in het basketbal hebt bereikt", vond Stephen Curry, sterspeler van Golden State Warriors. "Als we straks terugkijken op onze carrières, dan kunnen we zeggen dat we gestreden hebben op het allerhoogste niveau."

Mondiaal icoon

Lakers-coach Darvin Ham noemde het een eer dat hij onderdeel had mogen zijn van James' recordjacht. "LeBron heeft het basketbal naar een hoger niveau getild. Hij is een mondiaal icoon geworden."

"Hij is een voorbeeld voor vele jongen mensen in binnen- en buitenland als het gaat om hoe je een echte professional moet zijn. Over hoe je een passie moet hebben, hoe je volhardend moet zijn en hoe je nooit tevreden mag zijn."

James is topscorer NBA: 'Ik huil bijna nooit, maar nu stonden de tranen in mijn ogen'

Kevin Durant is op de veertiende plaats van de topscorerslijst aller tijden de hoogst genoteerde nog actieve speler na James. "Je bent sinds dag één een inspiratie geweest", zei de speler van Brooklyn Nets. "Ik wens je alle liefde en hoop dat je de lat hoog blijft leggen."

Dat laatste is de 38-jarige James, die het record gisteren op 38.390 zette, zeker van plan. "Ik voel me goed en mijn lichaam werkt nog steeds mee. Maar het gaat allemaal om het mentale aspect. Als ik gemotiveerd blijf om voor kampioenschappen te strijden, heb ik het gevoel dat ik dat nog jaren kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl