NOS NieuwsAangepast

Beurshandel door supercomputers - wat zijn de risico's?

Tegenwoordig worden steeds meer aandelen verhandeld met behulp van supercomputers, maar dat is niet zonder risico's. Ongeveer 40 procent van de Nederlandse beurshandel bestaat op dit moment uit High Frequency Trading (HFT), blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In andere woorden: beurshandel met de snelheid van het licht. Supercomputers verhandelen aandelen in een duizendste van een seconde, en boeken zo op jaarbasis miljoenen aan winst.

In Amerika is de groei ten opzichte van het totale handelsvolume gestegen van 22 procent in 2003 naar 70 procent op dit moment.

Risico Maar die snelle groei is niet zonder risico's. "Het HFT-systeem werkt met bepaalde computerprogramma's die op elkaar reageren. Zodra zich ergens een storing voordoet, reageert het hele systeem daar op. Door het veelvuldige gebruik van HFT is het risico op een storing flink gegroeid en kan de markt instorten", zegt beurshandelaar Gijs Lindeman bij Targenta.

Dat was onder andere het geval op 6 mei jongstleden, toen het Amerikaanse Dow Jones binnen een kwartier met meer dan 600 punten zakte. Toen liep het met een sisser af, maar de schrik zat er goed in. "Het zal ongetwijfeld nog een keer voorkomen, maar wanneer en hoe dat is, blijft onduidelijk" voorspelt Lindeman.

Het AFM ziet vooralsnog geen reden om HFT aan banden te leggen, maar waarschuwt alleen voor illegale handelsstrategieën.

Banen Traditionele handelaars maken geen schijn van kans tegen de rekensnelheid van de computers. "Er is een aantal banen in de traditionele handelssector verdwenen, maar er is wel weer extra plek in de IT-sector gecreëerd." Ook het verhuren van serverruimte biedt plek op de arbeidsmarkt. In de strijd om de snelste toegang tot beursinformatie gaat het om milliseconden, daarom willen bedrijven hun serverruimte zo dicht mogelijk in de buurt van de beurs hebben.

Door: Paul-Josse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl