Argentinië won het WK in Qatar
NOS Voetbal

Argentinië, Chili, Paraguay en Uruguay doen gooi naar WK voetbal in 2030

Dat wereldkampioen Argentinië samen met Chili, Paraguay en Uruguay het wereldkampioenschap voetbal van 2030 wil organiseren, was al enige tijd bekend. Nu hebben de vier landen daarvoor hun zogenoemde 'bid' gelanceerd.

In 2030 is het honderd jaar geleden dat het eerste WK plaatsvond in Uruguay. Alle duels werden destijds gespeeld in hoofdstad Montevideo.

"Wij weten zeker dat de FIFA rekening houdt met dat verleden. Het zou prachtig zijn als de geschiedenis wordt geëerd en dat het evenement na al die tijd in dezelfde regio wordt gehouden", zo zeiden de kandidaten in een gezamenlijke verklaring.

Argentinië organiseerde het WK al eerder in 1978, waarbij het gastland in de finale won van Nederland. Chili organiseerde het toernooi in 1962.

De Nederlandse kleedkamer na de verloren WK-finale van 1978

De FIFA beslist in 2024 over de toewijzing. Ook Spanje, Portugal en Oekraïne zijn in beeld om het evenement gezamenlijk te organiseren. Deze landen hebben de steun van de UEFA.

De algemene verwachting is dat ook Saudi-Arabië zich kandidaat stelt, in samenwerking met Griekenland en Egypte. In 2026 vindt het WK plaats in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl