NOS Nieuws

Vijf jaar cel geëist tegen kopstukken van bende die e-bikes stal op bestelling

Twee mannen die ervan verdacht worden dat ze een grote rol speelden bij het op bestelling stelen van dure elektrische fietsen in de regio Den Haag, hoorden vandaag vijf jaar cel tegen zich eisen. Een derde verdachte hoorde dat hij wat betreft de officier van justitie 2,5 jaar de gevangenis in moet.

De mannen waren de kopstukken van een bende die op bestelling fietsen stal en die vervolgens smokkelde naar hun geboorteland Polen. Het ging om fietsen van de merken Gazelle, Batavus, Koga, Sparta en Jan Jansen. De framenummers werden vervangen door valse nummers. Dat gebeurde in garageboxen en bij een bedrijf van de 47-jarige hoofdverdachte Krzystof R. in Wateringen.

Na aanhouding toch door

In 2017 kwam justitie de Poolse dievenbende op het spoor en werden R. en zijn handlanger Arkadiusz M. opgepakt. Ze kwamen vrij op voorwaarden, en pakten na hun vrijlating de draad weer op. In februari 2021 werden ze opnieuw opgepakt.

De officier van justitie vindt dat er sprake is van een criminele organisatie. "Deze drie verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild." De advocaat van verdachte M., Otto Bondam, noemt de eis tegen zijn cliënt "zwaar". Hij had op basis van eerdere zittingen een forse strafeis verwacht, maar "zo zwaar, dat is toch wel verrassend."

323.000 euro

Naast deze drie verdachten staan meerdere andere verdachten terecht voor de politierechter. Een politierechter behandelt doorgaans de meer eenvoudige zaken waar een relatief lichte straf op staat.

Tegen de hoofdverdachte wordt na een eventuele veroordeling ook een ontnemingszaak gestart, het OM vordert 323.000 euro van hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl