Rahayu volgt de online zangles van Wishful Singing
NOS Nieuws

Ziekenhuis biedt zangles aan patiënt met kanker

Wie met kanker is gediagnosticeerd, krijgt vaak zware behandelingen als chemo- of immuuntherapie. Om de gevolgen daarvan te verzachten, is het Meander Medisch Centrum in Amersfoort begonnen met een proef met zangtherapie. Het idee is om met name het mentale herstel van kankerpatiënten te bevorderen.

"Dit programma kan ondersteunende zorg voor patiënten bieden", zegt oncologisch verpleegkundige Marianne van Dam van het Meander Medisch Centrum. "Je ontmoet gelijkgestemden, bent niet alleen met je ziekte en kunt het in je eigen veilige omgeving volgen."

Mensen die kanker hebben of hebben gehad, kampen vaak met klachten als vermoeidheid, misselijkheid, pijn, kortademigheid, stress en angst. "We bieden daarom deze zangoefeningen online aan", zegt artistiek leider Anne-Christine Wemekamp van de a-cappellazanggroep Wishful Singing. "Dat was in coronatijd noodzakelijk, maar ook nu biedt het uitkomst. Wie een chemokuur ondergaat, voelt zich beroerd en heeft geen energie om de deur uit te gaan. Zo kun je thuis toch in contact komen met lotgenoten en bezig zijn met je ademhaling, lichaam en stem."

Rahayu Helweg uit Amersfoort is herstellende van uitgezaaide darmkanker. Ze is een van de eerste deelnemers aan de online zangtherapie:

Zangles voor kankerpatiënten: 'Het geeft een gevoel van verbondenheid'

Bij het zangprogramma voor longcovidpatiënten - waaraan inmiddels zo'n 1800 mensen hebben deelgenomen - blijkt na onderzoek dat de 'ademdisregulatie' is afgenomen. Mensen kunnen dus beter hun ademhaling beheersen.

Patiënt Rayahu Helweg, die tegen kanker is behandeld, leerde in de eerste lessen opnieuw door haar buik te ademen. "Dat is voor mij de meerwaarde: de verbinding met je lijf opnieuw aangaan. Ik wilde niet zijn waar mijn ziekte was, dus die diepe buikademhaling was voor mij heel moeilijk. Daar had ik vier jaar niet naartoe geademd."

Naast het plezier in zingen, het groepsgevoel en de ademtechnieken heeft het voor Helweg ook een therapeutische meerwaarde. "Mijn stem laten klinken, dus niet pratend maar zingend, dat werkt helend en verbindend. Ik loop zingend door huis en zit zingend op de fiets. Hoe mooi en bevrijdend is dat? Het herinnert mij eraan weer een gezond mens te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl