NOS SportAangepast

Feest in Martiniplaza: Davis Cup-team neemt 2-0 voorsprong op Slowakije

Nederland heeft een 2-0 voorsprong genomen in de kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije voor de Davis Cup Finals. Tallon Griekspoor won in Groningen de openingspartij tegen Lukas Klein (7-6 (6), 2-6, 6-4) en daarna boekte Tim van Rijthoven een knappe zege op Alex Molcan (7-6 (6), 5-7, 6-3).

Griekspoor genoot van de interactie met de supporters in Martiniplaza, die Oranje tijdens Davis Cup-wedstrijden altijd hartstochtelijk ondersteunen. "Dit publiek is ongelooflijk. Zeker die studenten achter de baan. Ze hebben me er echt doorheen gesleept."

Het enthousiasme van de fans haalde ook bij Van Rijthoven het beste naar boven. "Het sfeertje is hartstikke goed en daar kan ik me aan optrekken. Ik had het echt naar mijn zin op de baan", vertelde hij na afloop.

Bekijk hieronder interviews met Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven en captain Paul Haarhuis.

Zondag kunnen Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop in het dubbelspel het beslissende punt voor Oranje binnenhalen. Lukt dat niet, dan is het aan Griekspoor of Van Rijthoven in de twee resterende enkelspelen.

De winnaar van het kwalificatieduel in Groningen plaatst zich voor de groepsfase van de Davis Cup Finals, die in september worden gehouden. Canada en Australië (de finalisten van 2022), Italië en Spanje (wildcards) zijn daarvoor al geplaatst.

Kopman Griekspoor zet toon

Griekspoor zette Oranje op het juiste spoor. De nummer 59 van de wereld rekende af met Lukas Klein (ATP-143).

Klein liet zich in de Groningse Martiniplaza van z'n beste kant zien. Hij nam geregeld het initiatief in de rally's en maakte het Griekspoor met agressief spel lastig.

Tallon Griekspoor in gesprek met captain Paul Haarhuis

Griekspoor keek in de tiebreak van de eerste set tegen een 6-4 achterstand aan, maar pakte met vier fraaie punten op rij toch de set. Klein won na een snelle dubbele break de tweede set en kwam in de derde knap terug van 1-4 tot 4-4, maar leverde op 4-5 opnieuw zijn service in.

"Het was ongelooflijk moeilijk", vertelde Griekspoor na afloop. "Geen idee hoe ik de eerste set nog omdraai. Vervolgens was het even helemaal weg en in de derde had ik maar een opdracht: elk punt energie en werken. Het was een hele pittige strijd."

Klunen Van Rijthoven

Van Rijthoven, de nummer 107 van de wereldranglijst, nam het op tegen de Slowaakse kopman Alex Molcan (55ste van de wereld). "Je weet vooraf: het wordt klunen. Deze jongen rent als een malle en de baan is traag. Dus het was heel hard werken en vooral goed serveren."

Van Rijthoven had aanvankelijk enige moeite om zijn servicegames binnen te halen, maar zijn opslag ging daarna steeds beter lopen. Op 5-5 liet hij in de eerste set zes breekkansen onbenut, waarna hij in de tiebreak na een 4-1 achterstand toch nog de setwinst veiligstelde.

Ook na het verlies van de tweede set liet Van Rijthoven z'n kop niet hangen. Hij brak Molcan na een ellenlange game (acht breekkansen) op 3-2 en gaf daarna de voorsprong niet meer uit handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl