Paco Rabanne in 2000
NOS Nieuws

Mode- en parfumontwerper Paco Rabanne (88) overleden

De Spaanse mode- en parfumontwerper Paco Rabanne (88) is overleden. Dat heeft het Spaanse modehuis Puig, de eigenaar van het Paco Rabanne-label, bekendgemaakt.

Rabanne, wiens echt naam Francisco Rabaneda-Cuervo was, werd in 1934 geboren in Baskenland. Zijn vader vocht in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) aan de kant van de Republikeinen. Hij werd in 1936 door de troepen van de latere dictator Franco geëxecuteerd. Zijn moeder werkte als hoofd van de naaisters bij het modehuis Balenciaga. Eind jaren 30 verhuisde het gezin naar Parijs.

Rabanne studeerde architectuur, maar verdiende ondertussen bij door het maken van schetsen voor modehuizen Dior en Givenchy en schoenontwerper Charles Jourdan. In 1966 begon hij zijn eigen modehuis. Hij viel op met zijn 'ondraagbare' ontwerpen van metaal, papier en plastic. Het leverde hem de bijnaam wacko Paco (gestoorde Paco) op. Hij ontwierp kleding voor onder anderen Brigitte Bardot, Jane Fonda (in de film Barbarella) en de Franse zangeres Françoise Hardy.

Enkele van zijn ontwerpen:

 • AFP
  Paco Rabanne, 1969
 • AFP
  Paco Rabanne, 1976
 • AFP
  Paco Rabanne, 1970
 • AFP
  Paco Rabanne, 1993
 • AFP
  Paco Rabanne, 1996
 • AFP
  Paco Rabanne, 2003

Eind jaren 60 begon hij ook met het ontwerpen van parfums die door mode- en parfumbedrijf Puig op de markt werden gebracht. Zijn 1 Million-parfum voor mannen is nog altijd populair.

Behalve met zijn kleding- en geurontwerpen trok Rabanne de aandacht met opvallende uitspraken. Zo zei hij dat hij meerdere levens had gehad, God had gezien en dat buitenaardse wezens hem hadden bezocht.

In 1999 voorspelde hij op de Franse televisie dat Parijs door het neerstorten van het Russische ruimtestation Mir vernietigd zou worden. Hij baseerde dat op het werk van de 16de-eeuwse astroloog Nostradamus en eigen inzichten. Twee maanden later bood hij zijn excuses aan, maar het leverde hem een deuk in zijn reputatie op.

Rabanne stierf in Bretagne, in zijn woonplaats Portsall.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl