NOS Sport

Rugbysters proberen draad voor EK op te pakken na overlijden teamgenote

In de voorbereiding op het komende EK kregen de Nederlandse rugbyvrouwen vorige week een enorme klap te verwerken. Speelster Inge van der Velden (30) overleed aan de gevolgen van kanker.

Daarmee verloor de ploeg volgens haar teamgenoten een sfeerbepaler en een rugbyster die altijd honderd procent gaf.

Inge van der Velden

Maandag kwam de selectie van het Nederlands team voor het eerst sinds het verlies bijeen. "Om samen te eten en te praten voorafgaand aan de training", zegt Oranjespeelster Julia Verhoeven in NOS Langs de Lijn En Omstreken. "Dit is een verlies dat we samen moeten dragen."

Volgens teamgenoot Liza de Wild is de band tussen de speelsters van het Nederlands team hecht. "Je gooit bij een sport als rugby letterlijk je lijf voor elkaar in de strijd. Dat is bijzonder. In periodes dat er wedstrijden zijn, zie je elkaar heel intensief en sommigen zien elkaar ook buiten het veld."

Vrolijk en positief

Verhoeven zegt dat Van der Velden een belangrijk aandeel in de sfeer binnen het team had. "Ze was een ontzettend vrolijk en positief mens. Als zij binnenkwam, was het meteen leuk en gezellig. Ze was ontzettend geïnteresseerd in iedereen en gewoon echt een heel fijne teamgenoot. Als rugbyster was ze fit, sterk en gaf ze altijd honderd procent. We gaan haar heel erg missen."

De aanvoerster van Oranje, Linde van der Velden, is de zus van Inge. Zij was maandag ook bij de bijeenkomst van het Nederlands team aanwezig. "Superdapper van haar en heel erg mooi", zegt De Wild. "Ze gaf aan dat Inge gewild zou hebben dat wij gewoon doorgaan met de voorbereiding op het EK."

'EK blijft belangrijk'

Want hoe moeilijk het verlies ook is, het Nederlands team wil op 11 februari klaar zijn voor de eerste wedstrijd tegen Zweden. "Sport is soms maar gewoon sport, het verlies van zo'n mooi mens als Inge staat daar natuurlijk boven", zegt Verhoeven.

"Maar het EK blijft belangrijk voor ons. We willen naar de toekomst kijken en rugby voor vrouwen als sport in Nederland laten groeien."

De wedstrijd tegen Zweden begint met een minuut stilte en het Nederlandse team zal met rouwbanden spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl