NOS NieuwsAangepast

Gekkekoeienziekte op boerderij in Zuid-Holland, geen gevaar voor mensen

Op een boerderij in Zuid-Holland is de gekkekoeienziekte aangetroffen. Dat heeft minister van Landbouw Adema bekendgemaakt. Waar het bedrijf zich precies bevindt, is niet bekendgemaakt. Wageningen BioVeterinary Research heeft het kadaver van het dier onderzocht en vastgesteld dat het rund de ziekte niet via veevoer heeft gekregen, maar door een natuurlijke oorzaak.

Dat betekent dat er vermoedelijk sprake is van een geïsoleerd geval. Het vlees van het rund is bovendien niet in de voedselketen terechtgekomen en vormt daarom geen gevaar voor de voedselveiligheid, aldus minister Adema.

De boerderij in Zuid-Holland werd na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Dat betekent dat het bedrijf geen dieren of mest mag afvoeren.

Varianten

De ziekte komt in twee varianten voor. Om erachter te komen om welke variant het ging, was onderzoek van het kadaver nodig. Uit dat onderzoek bleek dat het om de zogenoemde atypische variant gaat.

De atypische variant werd in 2011 voor het laatst in Nederland gevonden en kan spontaan ontstaan. Minister Adema spreekt in zijn brief van "een soort 'ouderdoms-BSE'".

Het dier in kwestie was 8 jaar oud en stierf een natuurlijke dood. De autoriteiten kwamen de ziekte op het spoor door een routinecontrole van kadavers, maakte Wageningen Bioveterinary Research aan het einde van de middag bekend.

De NVWA voert bron- en contactonderzoek uit. In een brief aan de Kamer schrijft minister Adema dat er preventief dertien dieren moeten worden afgemaakt, onder meer kalfjes van de betreffende koe. Dat is in lijn met Europese regelgeving.

Dodelijke hersenziekte

Als in plaats van de atypische variant de klassieke variant van de gekkekoeienziekte was aangetroffen, dan hadden er maatregelen voor de voedselveiligheid moeten worden ingesteld. Bovendien moeten bij die variant ook zo snel mogelijk andere runderen die het betreffende voedsel hebben gegeten worden opgespoord.

Sinds eind jaren 90 zijn er tientallen gevallen van de klassieke variant aangetroffen bij koeien in Nederland. De rundveeziekte kan bij mensen een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een dodelijke hersenziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl