Dr. Phil stopt na 21 jaar met zijn dagelijkse talkshow
Phil McGraw gaat na 21 jaar stoppen met advies geven aan opstandige tieners, disfunctionele families en aan lager wal geraakte beroemdheden. Zijn dagelijkse talkshow op tv, die wereldwijd werd uitgezonden, stopt later dit jaar.
Het programma was in 2002 voor het eerst te zien. McGraw adviseerde vooral mensen die problemen hadden, vaak op gebieden als financiën, gewicht, gezinssituaties, verslavingen en huwelijksproblemen.
"Met deze show hebben we duizenden gasten en miljoenen kijkers geholpen met allerlei problemen", schrijft de 72-jarige presentator in een verklaring. Hij noemt het programma "een ongelooflijk hoofdstuk" in zijn leven en carrière. "Maar er is nog zoveel meer dat ik wil doen."
'Dr. Phil' werd eind jaren 90 bekend als vaste gast in de talkshow van Oprah Winfrey en kreeg daar veel waardering voor zijn volkse, rechttoe-rechtaan advies. Hij heeft een doctoraat in de klinische psychologie, maar stopte in 2006 met het verlengen van zijn licentie.
Geen psychologie, maar entertainment
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont heeft in het NOS Radio 1 Journaal inhoudelijke kritiek op Dr. Phil. "Het is echt entertainment. Er is geen hele goeie psychotherapeut in hem verloren gegaan - dat vindt hij overigens zelf ook."
Hij ziet dat het programma kijkers aan het denken heeft gezet over gedrag en gevoel. "Daar kun je als kijker iets aan gehad hebben." Maar voor gasten was het anders. "Het leven van een gast die misbruikt was, moest bijvoorbeeld in een programma van 50 minuten kantelen. Zo werkt dat niet. Ik denk dat hij soms meer schade heeft aangericht dan dat hij echt geholpen heeft."
Een bekend fragment is een meisje van 13 dat de confrontatie met het publiek zoekt en roept "Catch me outside, how about that". Die uitspraak ging een eigen leven leiden op internet:
Een van de dingen die Pont wel goed vindt aan McGraw is dat hij zijn gasten duidelijk maakte dat ze hun grenzen moesten aangeven. "Hij is goed met taal en kon dat op een hele puntige manier zeggen."
Kritiek door jaren heen
Het programma kreeg in de in loop van de jaren wel vaker te maken met stevige kritiek. Zo zou Dr. Phil gasten uitbuiten; hun problemen zouden ingezet worden om hoge kijkcijfers te halen. Omroep CBS reageert daar in een persbericht indirect op: de tv-zender zegt dat het programma 35 miljoen dollar voor nazorg aan gasten beschikbaar heeft gesteld.
In 2016 klonk er kritiek na een interview met actrice Shelley Duvall, bekend van de thriller The Shining uit 1980. In de uitzending was duidelijk te zien dat het niet goed met haar ging. Ze vertelde dat ze worstelde met mentale problemen. Beroemdheden zeiden dat ze gebruikt werd voor kijkcijfers.
Kijkcijferkanon
Het programma wordt in de VS vijf dagen per week uitgezonden, en is nog altijd enorm goed bekeken. Hoewel lineaire televisie de afgelopen jaren steeds minder publiek heeft , haalt Dr. Phil in Amerika nog gemiddeld 2 miljoen kijkers per aflevering. Bij zijn vertrek wordt erop gehint dat hij vanaf volgend jaar een nieuw programma in de avond zal presenteren.