Portret van prinses Beatrix, gemaakt voor haar 85ste verjaardag
NOS Nieuws

Jarige Beatrix minder op de voorgrond, maar 'nog steeds betrokken'

 • Noor de Kort

  Redacteur online

 • Noor de Kort

  Redacteur online

De oud-vorstin is sinds haar aftreden in 2013 minder in beeld, maar zit zeker niet te niksen. Prinses Beatrix, die vandaag 85 jaar wordt, legt nog steeds regelmatig bezoeken in Nederland en daarbuiten af. "Ze is betrokken en actief", zegt Pieter Verhoeve, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV). "En dat is een keuze."

Hoe de prinses haar verjaardag viert, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst - zoals meestal - niet bekendgemaakt. Een verjaardag met veel familie zal het in ieder geval niet worden, aangezien Willem-Alexander, Máxima en Amalia in het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn voor een rondreis. Kleinkinderen Alexia, Claus-Casimir en Leonore studeren in het buitenland, dus zij zullen waarschijnlijk ook geen bezoek brengen aan Beatrix.

Ter ere van Beatrix' verjaardag heeft de Rijksvoorlichtingsdienst nieuwe foto's naar buiten gebracht. De prinses ging op de foto met koning Willem-Alexander en prinses Amalia:

 • ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
  Prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en prinses Amalia
 • ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
  Prinses Beatrix en prinses Amalia
 • ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
  Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander

Kenmerkend voor Beatrix is haar betrokkenheid, zegt Verhoeve van de KBOV. "Ze heeft volgens mensen in haar omgeving ook een enorm geheugen."

Hij schudde de prinses een paar weken geleden nog de hand op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ze leek daar in goede doen, zegt hij. "Ze was van begin tot eind aanwezig bij die receptie, waar zo'n 400 mensen voorbijkomen. Dat vind ik knap."

Deze week is Beatrix aanwezig bij de herdenking van de Watersnoodramp, zeventig jaar geleden. Dat is typerend voor haar actieve rol, vindt Verhoeve. "Je kunt zeggen: dat komt toevallig zo uit omdat Willem-Alexander, Máxima en Amalia op de Antillen zijn, maar dan toch: zij gaat. Dat is betekenisvol voor veel mensen in Zuidwest-Nederland."

Ook van haar rol als beschermvrouwe van Jantje Beton - een organisatie die zich inzet voor buitenspelen - heeft Beatrix nog geen afscheid genomen. Eind 2021 was ze nog bij de uitreiking van de Jantje Beton Prijs, zegt plaatsvervangend directeur Pauline van der Loo. "Ze is ook af en toe bij de nationale Buitenspeeldag en we voeren jaarlijks een gesprek over onze activiteiten."

Van der Loo noemt het "zeer eervol" dat Beatrix nog steeds verbonden is aan de organisatie. "Dat zien wij als een waardering voor ons als goed doel."

Prinses Beatrix bij verschillende bezoeken:

 • ANP
  Prinses Beatrix bij de uitreiking van de Jantje Beton Prijs in november 2021
 • ANP
  Beatrix komt aan bij het Koninklijk Paleis voor de nieuwjaarsreceptie dit jaar
 • ANP
  Prinses Beatrix bij een werkbezoek aan de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn in februari 2022
 • ANP
  Beatrix in november 2022 tijdens een staatsbanket van de Italiaanse president Sergio Mattarella
 • ANP
  Prinses Beatrix bij de tachtigste herdenking van de slag in de Javazee in de Haagse Kloosterkerk in februari 2022

Of het nu een rustige 85ste verjaardag wordt voor de oud-vorstin of niet, ze kan zoals ieder jaar veel bloemen verwachten. "Wij sturen ook een bos naar Lage Vuursche", zegt Verhoeve.

Bij Drakensteyn, het huis van Beatrix, werden vanochtend bloemen afgegeven:

Beatrix 85: 'Ik heb mooie bloemen voor onze prinses'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl