Gautam Adani (l.) met zijn vrouw op de bruiloft van Akash Ambani, de dochter van Mukesh Ambani
NOS NieuwsAangepast

Rijkste man van India in zwaar weer na felle kritiek Amerikanen

Gautam Adani, de rijkste man van India en een van de rijkste mensen op aarde, is de afgelopen dagen miljarden aan vermogen kwijtgeraakt. Zijn bedrijf is in zwaar weer terechtgekomen na felle kritiek van een Amerikaans onderzoeksbureau, Hindenburg Research.

Hindenburg Research stelt dat het moederbedrijf van Adani's imperium, Adani Enterprises, een torenhoge schuldenlast heeft en bovendien actief is in belastingparadijzen. Het aandeel van het concern zou daardoor veel te hoog gewaardeerd zijn. Die harde constatering komt ook nog eens op het moment van een nieuwe aandelenuitgifte.

De koers is de afgelopen dagen gekelderd. De belangrijkste onderdelen van Adani's conglomeraat zijn samen zo'n 60 miljard euro minder waard geworden sinds het rapport van Hindenburg verscheen, vorige week dinsdag, een verlies van ruim 25 procent. Adani persoonlijk is op de Forbes-wereldranglijst van rijkste mensen gezakt van de derde naar de achtste plaats.

Aanval op India

Het concern is groot geworden met de handel in kolen, gas en elektriciteit en wil nu de grootste verstrekker van duurzame energie in de wereld worden. Het exploiteert ook havens, wegen en mediabedrijven en is actief in de defensie en landbouw.

Adani bijt van zich af en noemt de beschuldigingen "een welbewuste aanval op India, de onafhankelijkheid, integriteit en kwaliteit van de Indiase instellingen en de groei en ambitie van India".

Dat komt het bedrijf en topman Adani weer op het verwijt te staan dat ze zichzelf gelijkstellen met India, waar een aanzienlijk deel van de bevolking in diepe armoede leeft.

Maar beleggers zijn gezien de koersval niet overtuigd door het ruim 400 pagina's tellende verweer van Adani, wat de financiële topman weer heeft aangezet tot een vergelijking met het beruchte bloedbad van Amritsar uit 1919, een van de pijnlijkste episodes uit de koloniale geschiedenis.

Een Britse officier beval toen vijftig Indiase militairen om met scherp te schieten op een vreedzaam protest tegen het oppakken van onafhankelijkheidsactivisten, met officieel 379 doden tot gevolg. Ooggetuigen hebben altijd gezegd dat het werkelijke dodental veel hoger moet zijn geweest en mogelijk zelfs boven de 1500 lag.

"Indiërs openden toen het vuur op hun landgenoten", zegt financieel topman Jugeshinder Singh. "Dus de opstelling van sommige landgenoten verbaast me niet."

Hindenburg op zijn beurt stelt weer dat de Adani Groep daarmee de aandacht van werkelijke problemen probeert af te leiden en "in plaats daarvan de boel opstookt met een nationalistisch verhaal". De reactie van Adani bevestigt onze bevindingen, stelt Hindenburg, en het concern gaat niet in op onze belangrijkste vragen.

De retoriek geeft de gevoeligheid van het dispuut aan. Maar er staat voor Adani en zijn conglomeraat dan ook nogal wat op het spel. Er kan tot morgen worden ingeschreven op de nieuwe aandelenemissie, maar tot dusverre is nog maar 3 procent verkocht van de ruim 45 miljoen stukken die worden uitgegeven.

Buitenlandse en institutionele beleggers, die doorgaans stabiliteit voor de langere termijn zoeken en niet van onzekerheid en rumoer houden, laten het volledig afweten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl