NOS WielrennenAangepast

Sprintende Jakobsen krijgt telefoon in gezicht: 'Had veel erger kunnen zijn'

Jakobsen komt in aanraking met toeschouwer: 'Déjà vu met Polen'

Fabio Jakobsen is in de slotrit van de Argentijnse Ronde van San Juan ontsnapt aan een mogelijk ingrijpende valpartij.

Terwijl de Nederlander in volle vaart om de ritzege sprintte, kwam hij langs de dranghekken met zijn hoofd tegen de uitgestoken arm van een toeschouwer aan. Die had een telefoon in de hand, waardoor de racebril van Jakobsens gezicht werd geslagen.

"Dit had veel erger kunnen zijn", liet Jakobsen na afloop weten aan de Belgische sportzender Sporza. Wonderwel bleef Jakobsen overeind en kwam hij, als tweede achter winnaar Sam Welsford (DSM), over de finish.

Strak langs de boarding

De 26-jarige Nederlandse sprinter wilde de schuld van de bijna-valpartij niet volledig op de toeschouwer schuiven. "Ik dacht dat Nizzolo naar links zou schuiven, maar ik had beter moeten weten en reed te strak langs de boarding."

"Er stak daar iemand zijn hand uit met een telefoon. Ik denk dat heel veel mensen een déjà vu kregen naar die rit in de Ronde van Polen. Dit was deels mijn eigen schuld, maar er was ruimte. Ik had de hand niet gezien."

Jakobsen refereerde daarmee even aan de valpartij in de Ronde van Polen in augustus 2020. Toen crashte hij bij de finish en belandde hij met zwaar letsel in het ziekenhuis, waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden.

De gevolgen van het incident in de Ronde van San Juan vallen mee. "Ik heb een snee en het staat wat dik", liet Jakobsen weten. "Gelukkig loopt het goed af."

'Bizarre finale'

"Niet de ontknoping waar we op gehoopt hadden, maar gelukkig is Jakobsen heel gebleven in die bizarre finale", liet Quick-Step, de ploeg van Jakobsen, na de finish weten op Twitter.

De eindzege in de Ronde van San Juan was voor Miguel Angel López.

De slotrit was niet de moeilijkste etappe. Met 112 kilometer rondjes draaien, maar zonder echte bochten in San Juan, stond het scenario op voorhand al vast: een sprint. Dat belette een aantal renners niet om toch hun geluk te zoeken. Het peloton greep de vluchters met nog 10 kilometer te gaan.

Remco Evenepoel, de wereldkampioen, piepte er vervolgens met Quin Simmons tussenuit. De zet verraste de sprinterploegen, die het gat uiteindelijk maar met moeite dicht kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl