Oud-voorzitter Nadhim Zahawi van de Conservatieve Partij
NOS NieuwsAangepast

Britse premier ontslaat partijvoorzitter na onderzoek naar belastingzaak

De Britse premier Sunak heeft voorzitter Zahawi van de Conservatieve Partij ontslagen. Sunak concludeert na een onafhankelijk onderzoek dat Zahawi zich schuldig heeft gemaakt aan een grove schending van de ministeriële code. Zahawi lag al enige tijd onder vuur vanwege een belastingzaak in zijn periode als minister van Financiën, toen hij feitelijk baas van de belastingdienst was.

De van oorsprong Iraaks-Koerdische Zahawi is een van de oprichters van YouGov, een van de belangrijkste peilingbureaus van Groot-Brittannië. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 100 miljoen pond. Onlangs gaf hij toe dat hij in de tijd dat hij minister van Financiën was, van juli tot september vorig jaar, een boete moest betalen aan de belastingdienst vanwege een onbetaalde belastingaanslag.

'Onbedoelde fout'

Zahawi zei dat er een "roekeloze, maar onbedoelde" fout was gemaakt in de bedrijfsstructuur van YouGov, waardoor er iets was misgegaan in de belastingbetaling. Volgens de BBC moest hij inclusief boete zo'n 5 miljoen pond betalen. Zahawi heeft in het verleden journalisten geprobeerd het zwijgen op te leggen hierover, door bijvoorbeeld te dreigen met een rechtszaak.

Nu moet hij dus het veld ruimen na de bevindingen van de onafhankelijk ethisch adviseur van de Britse regering. Die verwijt Zahawi dat hij toenmalig premier Truss en haar opvolger Sunak niet op de hoogte had gesteld van het onderzoek van de belastingdienst naar hem en van de boete die hij moest betalen.

Zahawi was sinds oktober vorig jaar voorzitter van de Conservatieve Partij. In coronatijd was hij verantwoordelijk voor het landelijke vaccinatieprogramma. Daarna was hij nog minister van Onderwijs en dus ook kort minister van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl