NOS Voetbal

Unnerstall als basis van hechte Twentse defensie: 'Ricky eerste verdediger, ik laatste'

Unnerstall vol vertrouwen tegen Feyenoord: 'Je weet: het is gewoon goed wat ik doe'

Voor wie in Enschede nog stiekem van de landstitel droomt, is het thuisduel met Feyenoord cruciaal. FC Twente moet winnen om te voorkomen dat de koploper uitloopt naar een voorsprong van negen punten.

De laatste keer dat FC Twente verloor, is alweer even geleden. Op 9 oktober. De tegenstander toen? Ja, Feyenoord. Twente speelde een helft lang met tien man. Vaclav Cerny kreeg vlak voor rust rood, toen Feyenoord net 1-0 had gemaakt. Sindsdien kreeg Twente slechts vier competitiegoals tegen, in negen wedstrijden. Met een opvallende statistiek als resultaat.

'11 of 21 tegengoals maakt niet uit'

In de tien grootste competities van Europa kreeg alleen FC Barcelona minder tegendoelpunten dit seizoen. Elf om zes. Achterin zit het dus wel goed bij de Tukkers. Niet in de laatste plaats door doelman Lars Unnerstall. Is de Twente-keeper daar eigenlijk mee bezig? "Als we winnen helemaal niet."

"Tuurlijk is het lekker voor een keeper als je weinig tegengoals krijgt. Maar of we nou 11 tegengoals krijgen of 21, als we maar de punten halen." Unnerstall gelooft het wel.

Lars Unnerstall, de keeper van FC Twente

De Duitser, vroeger in dienst van PSV, heeft het naar zijn zin in Enschede. "Mooie club, mooie supporters, de groep is top, we zijn een eenheid", vat de goalie zijn leven onder de lat samen.

Unnerstall is inmiddels 32 jaar oud en dat merkt hij. Niet door pijntjes, maar door vertrouwen. Vanuit de club, maar ook vanuit zichzelf. "Als je ouder bent, begin je rustiger aan een wedstrijd. Je weet dat je een bal kunt pakken. Dan heb je vertrouwen en geen negatieve druk."

Jans over defensieve geheim van FC Twente: 'Herhalen, herhalen, herhalen'

Maar Unnerstall merkt dat keepen meer is dan alleen ballen pakken. "Je kunt dingen lezen voordat ze gebeuren. Je kunt iets voorkomen voordat iemand op doel schiet. Je stuurt iemand een beetje naar links en dan voorkom je ook kansen."

Het defensieve geheim van de Twentenaren? "Iedereen weet wat hij moet doen. En we doen het als een groep. Spits Ricky (Van Wolfswinkel, red.) is de eerste verdediger en ik ben de laatste."

Dat belooft wat, tegen het Feyenoord van Arne Slot, dat zweert bij hoog druk zetten. "Altijd een leuke wedstrijd", voorspelt Unnerstall.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl