NOS Voetbal

Go Ahead blijkt ideale medicijn voor PSV in crisistijd: thuiszege zonder franje

Bekijk de samenvatting van PSV - Go Ahead Eagles

Een matig spelende middenmoter, zonder echte degradatiezorgen. Dat bleek zaterdag het ideale medicijn voor een in crisis verkerend PSV. Zonder geweldig te spelen boekte de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij een 2-0 zege op Go Ahead Eagles.

Joey Veerman en Anwar el Ghazi maakten de doelpunten. Er lagen wel degelijk kansen voor Go Ahead om te stunten in het Philips Stadion, maar de ploeg speelde te gezapig om daar aanspraak op te maken.

Het is pas de tweede zege sinds de winterstop van PSV, dat dankzij de driepunter enigszins aanhaakt bij koplopers Feyenoord en AZ. Al zal het vertoonde spel weinig vertrouwen geven voor de reis naar De Kuip van volgende week zondag.

Na de nederlaag van dinsdag tegen FC Emmen was het crisis bij PSV. "Dat je daar zo verliest, dat mag niet gebeuren", zei spits Luuk de Jong. "Het is ons al vaker overkomen dit seizoen, maar we moeten door. Daarom is het goed dat we vandaag zo reageren."

Ook Van Nistelrooij prees de reactie van zijn elftal. "Natuurlijk komt er meer druk op te staan als je van Emmen verliest. Ik vond de reactie van het team de laatste dagen uitstekend. Dat zag je vandaag terug in het veld."

In de slotfase maakte Fábio Silva zijn debuut. De Portugese huurling maakte in die korte tijd vooral een gedreven indruk. De PSV-fans zullen tot en met dinsdag tussen hoop en vrees leven. Slaagt hun kwakkelende club er voor het sluiten van de transfermarkt nog in om waardige vervangers aan te trekken voor de vertrokken Cody Gakpo en Noni Madueke?

Veerman opent de score

PSV begon voortvarend aan het duel en zette Go Ahead meteen vast op eigen helft. Dat leidde tot kansen voor El Ghazi (volley geblokt), Xavi Simons (fraaie uithaal op de lat) en Ibrahim Sangaré (kopbal naast), voordat Veerman in de veertiende minuut de score opende.

Een pleister op het hoofd van PSV-spits Luuk de Jong. Eagles-verdediger Gerrit Nauber draagt een tulband

De Volendamse middenvelder, die in de laatste drie duels van PSV buiten de basis werd gehouden, schoof de bal beheerst binnen uit een lage voorzet van Guus Til.

Go Ahead uit zijn schulp

Die openingstreffer was voor PSV het sein om een tandje terug te schakelen, al kreeg de thuisploeg nog wel een grote kans via Simons. Na een fraaie dribbel stuitte hij op Eagles-doelman Jeffrey de Lange.

Pas in de laatste vijf minuten voor rust durfde Go Ahead wat meer uit zijn schulp te kruipen en bleek PSV best kwetsbaar. Het leverde enkele hachelijke momenten op, maar echt in de buurt van de gelijkmaker kwamen de bezoekers niet.

Debutant Fábio Silva krijgt de laatste instructies van PSV-coach Van Nistelrooij

Na rust werd de ploeg uit Deventer wel dreigender. Finn Stokkers schoot net naast en PSV-verdediger André Ramalho moest een pegel van Evert Linthorst vlak voor de doellijn wegkoppen.

El Ghazi beslist duel

PSV werd steeds iets verder teruggedrongen en leek een benauwde slotfase tegemoet te gaan. Maar uit een van de weinige Eindhovense aanvallen viel in de 65ste minuut de 2-0. Linksback Phillipp Mwene schoot nog op de paal, maar de rebound werd benut door El Ghazi.

Daarna beseften beide ploegen dat het duel gespeeld was en werd het erg gezapig. De invalbeurt van Silva zorgde nog voor wat opwinding. De Portugees kwam net te laat om een voorzet van Simons binnen te koppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl