Politie op de Utrechtsebaan in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Honderden arrestaties bij klimaatprotest op A12 in Den Haag

Het klimaatprotest op de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag is voorbij. Volgens de politie zijn er honderden activisten gearresteerd. Hoeveel het er precies zijn kan de politie niet zeggen.

Klimaatgroep Extinction Rebellion, die had opgeroepen tot het protest, zegt dat er ruim 650 demonstranten aangehouden zijn. Met een eigen registratiesysteem kan de groep naar eigen zeggen goed bijhouden wie er allemaal is aangehouden. Ongeveer de helft van de actievoerders zou intussen weer op vrije voeten zijn.

Actie tegen fossiele brandstof

Rond het middaguur verzamelden zich activisten op de snelweg en rondom een tunnel. Extinction Rebellion had opgeroepen om naar Den Haag te komen om te protesteren tegen overheidssubsidie voor fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Het gaat niet alleen om directe subsidies, maar ook om belastingvoordelen en prijsondersteuning.

Aan die oproep werd veelvuldig gehoor gegeven. Verslaggevers ter plaatse spraken van vele honderden activisten. Met kartonnen borden, leuzen en spreekkoren vroegen de activisten aandacht voor het "belachelijke overheidsbeleid", zei een van de activisten aan het begin van de blokkade.

De activisten konden ongehinderd de tunnelbak aan het eind van de A12 inlopen:

Demonstratie Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag

"Ik ben bereid om gearresteerd te worden", zei een demonstrerende rechtenstudent. "Ik weet wat de consequenties zijn van burgerlijke ongehoorzaamheid. We staan hier niet voor niets, er moet nu wat gebeuren. We blijven zitten tot de politie ons verwijdert." Even later werd de student door drie politieagenten weggehaald.

De blokkade van de A12 was een halfuur onderweg toen de politie de demonstranten op de snelweg opriep weg te gaan en verder te demonstreren op het Malieveld. Niet veel later grepen de agenten daadwerkelijk in en werden de eerste mensen weggehaald. Volgens de klimaatgroep werden de activisten naar een gymzaal gebracht.

Met secondelijm en speciale 'lock-ons' - waarmee activisten zich aan elkaar vastketenen - probeerden de demonstranten zo lang mogelijk te blijven zitten op de Utrechtsebaan. Met flesjes cola en flink wat gereedschap greep de politie in. Na ruim vier uur had de politie bijna alle activisten van de A12 afgehaald.

Sommige betogers hebben zich aan de weg vastgelijmd of zitten aan elkaar vast:

Arrestaties bij klimaatdemonstratie Den Haag

Eerder deze week hield de politie zes klimaatactivisten in hun huis aan omdat ze zouden hebben opgeroepen tot een "gevaarlijke en ontwrichtende blokkade". Na verhoor werden de activisten weer vrijgelaten. Ze kregen wel een gebiedsverbod van drie maanden voor de A12.

Een van die demonstranten, Lucas Winnips, heeft geen gehoor gegeven aan het gebiedsverbod en stond alsnog op de Utrechtsebaan. Volgens de klimaatactivist is "de boodschap te belangrijk om niet op te komen dagen". Hij is gearresteerd en afgevoerd in een apart busje.

Een exact aantal over de arrestaties kon de politie nog niet geven. De Nederlandse Vereniging van Journalisten bevestigt dat er zich onder de arrestanten ook twee journalisten bevinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl