NOS NieuwsAangepast

'Reus van Rotterdam' krijgt standbeeld

De langste man uit de Nederlandse geschiedenis krijgt een eigen standbeeld. Donderdag wordt in Rotterdam het beeld van Rigardus Rijnhout onthuld, die in de volksmond De Reus van Rotterdam werd genoemd.

Door een tumor in zijn hersenen had Rijnhout een groeistoornis. Hij werd 2.37 meter lang, woog 230 kilo en had schoenmaat 62.

Om rond te komen verkocht Rijnhout ansichtkaarten met zijn portret en verhuurde zichzelf als reclamebord. Hij was niet de grootste man ter wereld: dat was zijn tijdgenoot Robert Wadlow, die 2.72 meter lang was.

Vroeg gestorven

Rigardus Rijnhout had een tragisch leven. Hij werd vaak geplaagd met zijn lengte en werd tegen wil en dank een stadsattractie. Toch bleef hij altijd vriendelijk.

Als dertiger raakte hij invalide door een fietsongeluk. Toen hij naar het ziekenhuis moest, was daar een kraan voor nodig. Ook moest de politie de straat afzetten om sensatiezoekers op afstand te houden.

Rijnhout werd niet oud: hij stierf in 1959 op 36-jarige leeftijd aan de tumor die verantwoordelijk was voor zijn lengte.

Ware grootte

Het bronzen beeld op ware grootte moet de herinnering aan de legendarische reus levend houden. Het standbeeld komt in een park in de wijk Oude Westen, waar 'Rijn' woonde.

De stichting die het standbeeld plaats noemt hem een symbool voor de snelle groei van de stad Rotterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl