NOS NieuwsAangepast

Ook NS begint met inchecken met bankpas en mobiel

Vanaf volgende week dinsdag kunnen ook NS-reizigers inchecken met hun bankpas, creditcard of hun mobiel. Mensen die in de tweede klas reizen voor het volle tarief hoeven niet meer langs de automaat om een kaartje te kopen of een OV-chipkaart op te laden.

Het is een extra service, vertelt commercieel NS-directeur Tjalling Smit in het NOS Radio 1 Journaal, alleen voor mensen die geen vaste klant zijn van NS. "Via de bankpas kunnen we geen korting aanbieden, dus het is voor reizigers die incidenteel met de trein reizen. Abonnementshouders en mensen die met korting kunnen reizen, hebben een OV-chipkaart nodig." Een reis met de bankpas is niet duurder dan een normaal kaartje.

Met het systeem van de gezamenlijke OV-bedrijven, OVpay, werd al een tijdje proefgedraaid, zegt Smit. "We hebben begin vorig jaar getest tussen Leiden en Den Haag en de laatste maanden van vorig jaar was er een landelijke test met 3000 reizigers. Dat werkte technisch goed en we kregen veel positieve reacties van de reizigers."

Update financiële gegevens

Het werkt met een plastic bankpas, maar je kan ook je bankpas op je mobiel gebruiken, zegt de NS-directeur. "Het werkt net zo als het inchecken met een OV-chipkaart. Dus op het station bied je bij een poortje de bankpas aan en het poortje gaat open. Aan het einde van de reis gaat uitchecken op dezelfde manier en aan het eind van de dag wordt het totaalbedrag afgeschreven van je rekening."

Iemand die niet genoeg geld op zijn rekening heeft staan, komt niet door het poortje. In het systeem wordt samengewerkt met de banken en Translink, het bedrijf dat de betalingen in het OV regelt. Dat krijgt om de paar minuten een update van de financiële gegevens van reizigers.

Als iemand dus niet genoeg geld heeft of als bijvoorbeeld een bankpas is gestolen en geblokkeerd, ziet OVpay dat. Dat gaat allemaal volgens de privacyregels, zegt NS. Het systeem kan alleen zien om welke bank en welke reiziger het gaat en of er geld kan worden afgeschreven, niet wat er op de rekening staat.

Voor het personeel van NS verandert er weinig, de controle blijft hetzelfde. De conducteur controleert de pas net als de OV-chipkaart met zijn controle-apparatuur en kan dan zien dat iemand is ingecheckt.

Nederland is koploper

Het is de bedoeling dat inchecken met de bankpas later dit jaar in al het OV in Nederland mogelijk wordt, ook in bussen, trams en metro's. "Bij veel andere vervoerders is het al mogelijk om met de bankpas te reizen. We verwachten met alle vervoerders samen eind maart landelijke dekking te hebben", zegt Smit. Met die landelijke dekking is Nederland dan koploper in Europa.

De service om met de bankpas in te checken wordt niet uitgebreid naar abonnementhouders van NS, ook niet op termijn. Dat is omdat de technische mogelijkheden worden ontwikkeld door Translink en dat bedrijf werkt voor alle vervoerders samen, niet voor NS alleen.

Er komt wel een nieuwe versie van de OV-chipkaart, zegt Smit. "Die gaat de OV-pas heten en blijft beschikbaar voor mensen die een aparte kaart willen houden, maar wordt ook beschikbaar in de mobiele telefoon. Zo proberen we steeds meer betaalmogelijkheden toe te voegen. Het draait om gemak. Reizen met het OV wordt straks net zo makkelijk als het afrekenen van je boodschappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl