NOS VoetbalAangepast

AZ houdt Feyenoord bij met zege op taaie Eagles, met dank aan back Sugawara

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - AZ

AZ was twee uur lang de koploper van de eredivisie. Door een 4-1 zege bij Go Ahead Eagles kwamen de Alkmaarders op 39 punten. Eén punt meer dan Feyenoord, dat later op de woensdagavond alweer over AZ heen sprong na een zege op NEC.

AZ is vooralsnog de enige ploeg die Feyenoord kan bijhouden in de strijd om de landstitel.

AZ-back Yukinari Sugawara was de man van de avond in Deventer, met twee assists en een fraaie goal.

De stand in de eredivisie

De Alkmaarders moesten winnen om de bovenste plek op de ranglijst tijdelijk over te nemen. Maar winnen van Go Ahead lukt niet zomaar dit seizoen. De laatste nederlaag leed de ploeg van René Hake begin september vorig jaar, een nipte 3-4 thuisnederlaag tegen Feyenoord.

Einde ongeslagen reeks Eagles

De ploeg van Pascal Jansen maakte woensdagavond een einde aan die reeks. AZ kwam eigenlijk geen moment echt in de problemen. Op wat lichte druk en een flinke kans van de Eagles na. Toen stond de 2-0 al op het bord.

Bekijk hier de reacties van Sugawara en Jansen:

Sugawara 'wil kampioen worden', Jansen 'ziet wel waar het toe leidt'

"We willen in de tweede seizoenshelft meer controle hebben in wedstrijden", zei Jansen deze week. Dat lukte deze wedstrijd. En dat terwijl er bij AZ een belangrijke speler ontbreekt. Dani de Wit liep in het duel met Fortuna Sittard een blessure op en kan enkele weken niet meedoen.

Met zijn vervanger, de Amerikaan Djordje Mihailovic, lijkt het erop dat AZ al een prima stand-in heeft. Hij maakte de tweede goal.

Sugawara komt op stoom

AZ was voor rust oppermachtig en had meer de bal. Niets nieuws dit seizoen. Ook al stichtte het nog weinig groot gevaar. Kort voor de rust belandde een van de vele aanvallen van AZ op rechts voor de voeten van de mee opgekomen Sugawara.

Een uitstekende voorzet eindigde precies bij Vangelis Pavlidis, die naar de eerste paal was gekomen. Zijn subtiele voetbeweging was genoeg om doelman Jeffrey de Lange te verrassen.

Niet lang na rust vond Pavlidis de voor de zoveelste keer mee opgestoomde Sugawara, die net als bij de 1-0 feilloos voorgaf. Dit keer op het hoofd van Mihailovic, die zijn basisdebuut bekroonde met een goal.

Pavlidis viert de 1-0 tegen Go Ahead Eagles

Sugawara's goal, de derde van AZ, was een plaatje. Hij ving de bal op op de rand van het strafschopgebied en krulde 'm fraai in de verre bovenhoek. In de blessuretijd toonde Sugawara aan dat hij echt de man van de wedstrijd was, toen hij een penalty veroorzaakte, die werd benut door Willum Willumsson. Een goal die op basis van een opleving die de taaie Eagles hadden bij een 2-0 achterstand, niet onterecht was.

De 4-1 voor AZ van invaller Zico Buurmeester in de slotseconden van het duel, een schuiver vanaf een meter of zestien, was er een voor het doelsaldo.

"Wij staan bovenaan, wij staan bovenaan", schreeuwden de AZ-fans in het uitvak in Deventer al na de openingsgoal van Pavlidis. Dat klopte, in de virtuele stand. Het was korte pret, omdat Feyenoord later NEC versloeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl