Rutte en De Croo met links de omgekeerde Nederlandse vlag
NOS Nieuws

Belgen blunderen met vlag bij bezoek Rutte, De Croo zet situatie recht

De Belgische premier De Croo heeft in een videobericht aan premier Rutte erkend dat er een fout is gemaakt met het tonen van de Nederlandse vlag. Bij een bezoek van Rutte gisteren aan het kantoor van de premier in Brussel hing op de achtergrond de Nederlandse vlag ondersteboven.

Zowel De Croo als Rutte deelde op Twitter een foto waarbij de omgekeerde vlag duidelijk achter hen te zien was. Het leidde tot commentaar van mensen op Twitter, waarbij sommigen suggereerden dat België hiermee steun uitsprak aan de boerenprotesten.

In zijn eerste bericht op Twitter over de ontmoeting benoemde De Croo de omgekeerde vlag nog niet, maar is de vlag wel duidelijk te zien:

De omgekeerde Nederlandse vlag wordt door meerdere protestbewegingen gebruikt als symbool van onvrede met de Nederlandse regering. De vlaggen doken onder meer op bij betogingen van de zogenoemde gele hesjes in 2018, bij demonstraties tegen de coronamaatregelen en het meest recent als steun aan de boeren vanwege de stikstofmaatregelen.

Politicus van oppositiepartij N-VA en voormalig staatssecretaris Theo Francken was een van de mensen die de fout opmerkten en daar verontwaardigd op reageerden. "Zelfs hun vlag correct hangen lukt niet", schreef hij op Twitter en ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas deelde de foto met de omgekeerde vlag.

In een openbaar videobericht aan Rutte dat hij deelde op zijn Twitter-pagina, gaat De Croo vandaag in op de blunder. Op de achtergrond staat de vlag nu wel met de goede kant omhoog. "Eén niet onbelangrijk detail: de Nederlandse vlag die hoort wel zo. Tot snel", zegt De Croo in de video.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl