Mensenrechtenhof in Straatsburg buigt zich over rol Rusland bij MH17-ramp
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat zich buigen over het mogelijke aandeel van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat is een grote opluchting voor de nabestaanden, al moeten zij waarschijnlijk nog jaren wachten op een uitspraak over de mogelijke schuld van Rusland aan de vliegramp.
Wim de Graaff en Gerda van der Waal zijn blij met de steun van het Hof. Zij verloren hun zoon Laurens bij de ramp met vlucht MH17:
Rusland probeerde het mensenrechtenhof ervan te weerhouden de klachten van Nederland en Oekraïne in behandeling te nemen. Het Kremlin voerde aan dat het helemaal niets te zeggen had in Oost-Oekraïne en dus ook niet verantwoordelijk kan zijn voor het afschieten van de fatale Buk-raket op 17 juli 2014 vanuit die regio.
Als het hof Rusland uiteindelijk schuldig acht, kan Moskou veroordeeld worden tot het betalen van schadevergoedingen. Overigens trekt Rusland zich al jaren weinig aan van uitspraken van het hof. Het land is vorig jaar na de inval in Oekraïne uit de Raad van Europa gezet. Critici zeiden toen al dat het daardoor moeilijker wordt om Rusland juridisch ter verantwoording te roepen.
Het hof neemt naast de klachten van Nederland en Oekraïne ook veel individuele klachten van nabestaanden tegen Rusland mee in de behandeling.
De zaak komt nu voor het eerst voor een internationale rechter. Op 17 november vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Den Haag al drie van de vier verdachten in de MH17-strafzaak tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne in 2014. De vierde verdachte werd door de rechtbank vrijgesproken.
De Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski en de Oekraïner Leonid Chartsjenko kregen bij verstek levenslang voor het doen verongelukken van vlucht MH17 en de moord op 298 inzittenden. De aanklachten tegen de Rus Oleg Poelatov achtte de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen. Hij werd daarom vrijgesproken.