Hoofdkantoor UWV
NOS Nieuws

UWV: een op de vijf werknemers wisselde vorig jaar van baan

Steeds meer mensen wisselen van baan. Vorig jaar maakten anderhalf miljoen mensen een overstap van werkgever. Dat is zo'n een op de vijf werknemers, blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV waar De Telegraaf vanmorgen over schrijft.

De trend speelt al 10 jaar maar zeker sinds het einde van pandemie stappen steeds meer mensen over, bijvoorbeeld vanwege een hoger salaris, of andere arbeidsvoorwaarden.

Sinds de pandemie liepen de personeelstekorten sterk op, en waren er meer vacatures dan werklozen. "Dan neemt de onderhandelingspositie van de werknemer sterk toe, en die gaat dus elders kijken", zegt Michel van Smoorenburg van het UWV in het NOS Radio 1 Journaal.

Vooral flexibele contracten

Begin 2013 wisselde bijna 2,8 procent van de werknemers van baan, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die het UWV geanalyseerd heeft. In het derde kwartaal vorig jaar was dat 5,3 procent.

Vooral werknemers met een flexibel contract wisselen vaak. Ruim een op de tien van hen wisselde in het derde kwartaal van 2022 van baan. Bij werknemers met een vast contract was dat maar 2,8 procent.

Volgens het UWV komt dat doordat je vaak met een tijdelijk contract begint bij een nieuwe werkgever. Mensen met een vast contract leveren dus meer in wanneer ze een overstap maken.

Langeretermijnperspectief

Werknemers stappen niet alleen over naar een andere werkgever, ze beginnen ook vaker voor zichzelf als zelfstandige. "Kennelijk zitten daar toch nog meer voordelen aan vast", zegt Van Smoorenburg. Als de tarieven hoog zijn en er veel werk is kan je als zzp'er veel verdienen, zegt hij. Daar staan wel meer risico's tegenover.

Voor werknemers biedt de huidige arbeidsmarkt dus kansen, maar er zit ook een nadeel aan al dat overstappen, zegt Van Smoorenburg. "Voor heel veel banen heb je ook dat langeretermijnperspectief nodig. Ervaring opdoen, jezelf ontwikkelen, het vak echt leren kennen", zegt hij. "Dan heb je langeretermijnrelaties nodig."

De 21-jarige Bjorn verruilde vorig jaar zijn werk in de Rotterdamse haven en is heel blij met zijn overstap:

Bjorn switchte van baan en legt nu zonnepanelen: 'Ben elke dag blij.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl