NOS SportAangepast

Masterclass Djokovic, netrollertje helpt Roeblev aan kwartfinales Australian Open

De samenvatting van Djokovic tegen De Minaur

Het was de vraag hoe het bovenbeen van Novak Djokovic het zou houden. Het antwoord bleek vrij kort: prima. De Serviër rekende in drie sets af met de thuisspelende Alex de Minaur en plaatst zich in jacht op zijn tiende titel op de Australian Open voor de kwartfinales: 6-2, 6-1, 6-2.

De hamstring van Djokovic werkt al weken niet mee en in zijn partij tegen Grigor Dimitrov kreeg hij opnieuw last. Met een ingebonden dij knokte hij zich naar de zege, maar na afloop was 'Djoko' sceptisch. "Mijn hamstring is totaal niet in orde. Ik bekijk het van dag tot dag."

Maandag voelde de hamstring blijkbaar goed genoeg, want de 22-jarige De Minaur had geen schijn van kans. "Ik voelde niets vandaag. Dank aan mijn medische team. Ik ben blij met hoe ik bewoog en laten we hiermee doorgaan", zei Djokovic na de partij.

Met uitstekend servicewerk, harde forehands en ogenschijnlijk zonder één zweetdruppel te verliezen, was het na ruim twee uur gedaan. Voor Djokovic was het "de beste wedstrijd van dit jaar tot dusver."

Vreemde vijfsetter en netrollertje

In de kwartfinales treft Djokovic de Rus Andrey Roeblev, die in een vreemde vijfsetter de Deen Holger Rune versloeg: 6-3, 3-6, 6-3, 4-6, 7-6 (9). Beide tennissers kregen meerdere matchpoints, de beslissing viel pas diep in de supertiebreak en het winnende punt rolde via de netband op de helft van Rune.

Bekijk hier de samenvatting van Roeblev tegen Rune

Het zag er al goed uit voor Roeblev, nadat hij overtuigend de eerste set had gewonnen. Toen hij op een 2-1 voorsprong kwam in sets, leek hij het in set vier te gaan afmaken. Rune liep te mekkeren, vooral tegen zichzelf, en bleef maar communiceren met zijn trainers op de tribune.

Eind tweede set maakte Rune een gehaaste indruk. Hij wilde de punten kort houden, zo leek het. Wegens een lichte blessure kwam de dokter bij 1-1 in set drie de baan op, kneep wat in het dijbeen van de Deen, las de bloeddruk af en liet Rune zijn hoofd koelen met een ijszak. Als herboren keerde de tiener terug, toonde zich ineens energieker dan Roeblev en dwong een beslissende vijfde set af.

EPA
Rune in zijn partij tegen Roeblev

Vroeg in de vijfde set leek het helemaal mis te gaan voor Roeblev, die in zijn eerste servicegame op 1-0 gelijk drie breakkansen tegen kreeg. Maar tekenend voor de heen en weer schietende partij, pakte de Rus vijf punten op rij. In zijn volgende servicegame ging het wel mis: Rune brak hem voor een 3-1 voorsprong. Op 5-3 serveerde Rune zelfs voor een plek in de kwartfinales, maar ging het wéér mis: hij verloor de game op love.

Rune begon opnieuw te gebaren naar zijn box, waarna Roeblev weer wat vrolijker ging kijken. Maar op 6-5 in games kreeg de Deen na plots weer wankelend optreden van Roeblev toch twee matchpoints. Die benutte hij niet en de Rus kwam terug tot 6-6.

EPA
Roeblev in actie tegen Rune

Na bijna 3,5 uur spelen ging een supertiebreak - wie als eerste tien punten maakt - beslissing brengen. Het leek opnieuw volstrekt duidelijk wie ging winnen, toen Rune in een oogwenk 5-0 voor stond. Maar niet geheel onverwacht kwam de Rus terug, tot 7-3, en pakte vervolgens zes punten op rij. Maar zijn twee matchpoints benutte Roeblev niet.

Op 10-9 kreeg de partij dan toch een passend einde: de bal belandde na een voorhand van Roeblev bovenop de netrand, twijfelde welke kant hij op wilde vallen en koos voor de Deense helft.

Amerikaans onderonsje

Op hetzelfde moment was er in Melbourne nog een andere marathonpartij aan de gang, tussen de Amerikanen Ben Shelton en Jeffrey John Wolf. Na bijna vier uur plaatste de 20-jarige Shelton zich voor de volgende ronde: 6-7 (5), 6-2, 6-7 (4), 7-6 (4), 6-2.

Bij de laatste acht treft Shelton weer een landgenoot, ditmaal Tommy Paul, die de Spanjaard Roberto Bautista na vier sets naar huis stuurde: 6-2, 4-6, 6-2, 7-5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl