AZ nadert koploper Feyenoord tot op twee punten met zege op Fortuna

Bekijk de samenvatting van AZ - Fortuna Sittard

Door het gelijkspel van Feyenoord in De Klassieker tegen Ajax (1-1) kon AZ de achterstand op de koploper terugbrengen tot twee punten. Dat lukte de Alkmaarders met een simpele zege op Fortuna Sittard: 3-1.

Daarmee behoudt AZ halverwege het seizoen de tweede plaats, met een punt voorsprong op PSV.

Dani de Wit gaf de thuisploeg een vliegende start. De aanvallende middenvelder kopte na een indraaiende voorzet van rechts subtiel binnen. Al snel volgde voor Fortuna de kans op de gelijkmaker. Na een overtreding op Rémy Vita kregen de bezoekers een strafschop.

Burak Yilmaz ging achter de bal staan en benutte de penalty koeltjes.

Stand in de eredivisie na speelronde 17

Burak Yilmaz ging achter de bal staan en benutte de penalty koeltjes. Het was voor de 37-jarige Turk zijn 250ste doelpunt in zijn 500ste competitiewedstrijd. AZ kwam met wat geluk opnieuw op voorsprong. De voorzet kwam weer van rechts, van Jens Odgaard. Fortuna-verdediger Ximo Navarro werkte de bal in eigen doel.

De Wit valt uit

Voor Dani de Wit eindigde de wedstrijd al voor het einde van de eerste helft. De man van de openingsgoal ging geblesseerd naar de kant en werd vervangen door de Amerikaan Djordje Mihailovic.

Kijk hieronder naar de reacties van AZ-aanvoerder Jordy Clasie en Fortuna-middenvelder Deroy Duarte.

Dani de Wit viert de 1-0
  • AFP
    Vangelis Pavlidis viert de 3-1

De voor AZ debuterende Australische WK-ganger Mathew Ryan, die Hobie Verhulst naar de bank heeft verdrongen, had op de strafschop van Yilmaz na weinig te duchten van Fortuna. Eén keer toonde hij zich alert toen een voorzet van Iñigo Córdoba via Zinho Vanheusden bijna in de korte hoek van het doel verdween.

Pavlidis stelt zege veilig

Het soepel combinerende AZ had ook na de rust de beste kansen. Pantelis Hadziadiakos zag zijn afstandsschot nog door doelman Ivor Pandur gekeerd worden. Vangelis Pavlidis stelde elf minuten na rust de overwinning van AZ veilig.

Voor de derde keer viel de goal na een voorzet van rechts. Dit keer was rechtsback Yukinari Sugawara de aangever na een strakke pass van aanvoerder Jordy Clasie.

Daarna was het voor de ploeg van coach Pascal Jansen een kwestie van uitspelen en geen verdere blessureschade oplopen richting de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles over drie dagen.