Machu Picchu (archieffoto)
NOS Nieuws

Peru sluit toeristische trekpleister Machu Picchu vanwege politieke onrust

De Peruaanse overheid heeft per direct de belangrijkste toeristische attractie van het land, Machu Picchu, gesloten. De overheid is bang dat toeristen die de voormalige Inca-nederzetting willen bezoeken iets overkomt. Peru gaat gebukt onder felle anti-regeringsprotesten waarbij sinds vorige maand meer dan vijftig doden zijn gevallen.

Behalve de ruïnestad in de bergen zijn ook de wandelpaden die naar Machu Picchu leiden gesloten. Zeker 400 mensen, onder wie 300 buitenlanders, zijn nu gestrand in het nabijgelegen dorp Aguas Calientes. De Peruaanse minister voor Toerisme zegt dat de bezoekers niet wegkunnen omdat de spoorlijn in het dorp is beschadigd door demonstranten.

De gestrande toeristen wordt gevraagd zich te registreren voor evacuatie. Sommige groepjes reizigers zouden evacuatie niet willen afwachten en al te voet op weg zijn naar het dichtstbijzijnde dorp dat is aangesloten op het wegennet, een wandeling van zeker zes uur.

In december kwamen ook al honderden toeristen vast te zitten bij Machu Picchu vanwege de onlusten in het zuiden van Peru. Toen hadden demonstranten de spoorlijn op verschillende plekken geblokkeerd met stenen.

Nieuwe verkiezingen

De actievoerders eisen het vertrek van president Boluarte en de vrijlating van oud-president Castillo uit de gevangenis. Hij werd begin december afgezet omdat hij het parlement wilde ontbinden, om zo juist afzetting te voorkomen. Kort daarna werd Castillo aangeklaagd voor rebellie.

Dat leidde tot grote woede bij zijn aanhangers, die zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen willen. Boluarte heeft al toegezegd de verkiezingen van 2026 te vervroegen naar 2024.

Noodtoestand

Op dit moment geldt in verschillende regio's van Peru de noodtoestand, waaronder in de hoofdstad Lima. Ook afgelopen nacht braken daar rellen uit na demonstraties tegen de president. Ordetroepen zetten traangas in om demonstranten uiteen te drijven.

Zo ging het er afgelopen donderdag aan toe in Lima:

Onrust Peru, grote brand in Lima

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl