NOS Sport

Bijgeloof én rituelen voor Nederlandse ijshockeyfinale tussen Den Haag en Heerenveen

In de Uithof in Den Haag wordt zondag de bekerfinale in het ijshockey gespeeld tussen UltimAir Hijs Den Haag en UNIS Flyers Heerenveen. Het wordt een wedstrijd tussen een ploeg met een mix van oud en jong - Den Haag - en een piepjong team uit Heerenveen.

Bijgeloof en rituelen voor Nederlandse ijshockeyfinale tussen Den Haag en Heerenveen

Zo spelen bij Den Haag de 32-jarige Jurryt Smid en de 39-jarige Björn Willemse mee, die eigenlijk allang was gestopt maar na een gezellige avond met een biertje zijn rentree besloot te maken. Bij Heerenveen wordt de aanval gevormd door twee jonge twintigers: Mike Collard en Jasper Nordemann.

Collard is een bekende naam in het ijshockey: zijn oom Tony is een van de beste ijshockeyers uit de Nederlandse geschiedenis.

Bijgeloof

Bijgeloof en rituelen zijn traditioneel belangrijk in het ijshockey. En dat blijkt ook uit een rondvraag bij de vier genoemde ijshockeyers: drie van hen doen eraan.

Is het een kwestie van eerst je linkersok aandoen? "Dat is wel grappig dat je dat zegt, want dat is precies wat ik doe", vertelt Heerenveen-aanvaller Nordemann. "Ik doe eerst altijd alles links aan en dan rechts."

Zijn teamgenoot Collard trekt altijd eerst de onderkant van zijn outfit aan: "Broek, beenkappen, kousen en schaatsen. Dan ga ik even zitten en neem ik een bakkie koffie. En tien minuten voor we het ijs op moeten, trek ik pas de rest aan."

Bij Den Haag erkent verdediger en captain Smid aan rituelen te doen. "Ik doe altijd hetzelfde voor een wedstrijd. Dat begint thuis al, mijn vrouw wordt er helemaal gek van. Ik heb ook een ritueel op het ijs voor de wedstrijd echt begint. Wat dat is, mogen jullie zelf uitzoeken. Dat ga ik niet vertellen, uit bijgeloof."

Bekijk een vooruitblik op de ijshockeyfinale met Flyers Heerenveen en met Hijs Den Haag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl