Het Hoofdstation in Groningen met op de voorgrond het Stadsbalkon
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningen presenteert nieuwe plannen stationsgebied

Het gemeentebestuur van Groningen wil aan de noordelijke centrumkant van het station huizen en kantoren bouwen. Die komen onder andere op de huidige plaats van het busstation.

Dat verhuist naar het gebied aan de zuidkant, achter het station. De gemeente denkt aan een werkplek voor 3000 mensen. Ook moeten er tussen de 450 en 650 woningen komen en een plein waar mensen zich kunnen ontspannen, schrijft RTV Noord.

Het zogenoemde Stadsbalkon voor het station verdwijnt ook. Dat is nu een kaal plein met daaronder een fietsenstalling. Het is de bedoeling daar een autoluwe, groene entree naar de binnenstad van te maken, met ruimte voor voetgangers en fietsers.

Cultureel centrum

Achter het station, aan de zuidkant komen naast het nieuwe busstation ook een nieuwe woonwijk en een nieuw muziekcentrum, dat het huidige cultureel centrum De Oosterpoort moet gaan vervangen.

De totale kosten voor het aanpakken van het stationsgebied worden ingeschat tussen de 85 en 95 miljoen euro. De plannen moeten nog worden uitgewerkt. Als ze doorgaan, zullen ze de komende tien tot vijftien jaar worden gerealiseerd. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen.

Advertentie via Ster.nl