Arne Slot
NOS Voetbal

Slot vindt het 'ontzettend zonde' dat veiligheidsnetten nodig zijn bij Klassieker

Arne Slot staat zondag voor het eerst in zijn trainerscarrière in een met supporters gevulde Kuip tijdens een Klassieker. Wel vindt de trainer van Feyenoord het "ontzettend jammer" dat er veiligheidsnetten worden opgehangen in het stadion voor de topper tegen Ajax.

"Maar er wordt ingeschat dat het nodig is", weet de 44-jarige hoofdtrainer, die vervolgens antwoordt op de vraag waarom de netten er hangen. "Het lijkt me logisch dat ze er niet hangen omdat we het zicht van de supporters daarmee verbeteren. Ze zullen er hangen omdat er voorwerpen op het veld gegooid worden."

Slot vindt het "ontzettend zonde" dat veiligheidsnetten nodig zijn bij Klassieker

Slot vindt het wel "mooi" dat de Klassieker weer met publiek gespeeld kan worden. "Dat het weer een beetje normaal is. De vervolgstap is dat het zonder netten gespeeld gaat worden. Die stap daarna, maar dat zal nog wel een paar stappen verder zijn, is dat er ook weer uitsupporters bij zullen zijn."

Niet alleen in de voetbalwereld

Volgens de Feyenoord-trainer speelt het probleem omtrent zich misdragende mensen niet alleen in het stadion. "Ik zou bijna zeggen: was het maar alleen de voetbalwereld waarin we ons zorgen moesten maken over hoe we met elkaar omgaan."

"Dan was het probleem veel minder groot dan dat het daadwerkelijk in Nederland is", gaat Slot verder. "Want ik weet niet of jij kinderen hebt en of jij het prettig vindt als zij zaterdagavond uitgaan, maar ik denk dat we allemaal een beetje zenuwachtig thuiszitten tot het moment dat ze weer thuis zijn."

Slot ziet dat "die wereld wordt doorgetrokken in de voetbalwereld" en noemt dat "ontzettend zonde". "Bij het WK in Qatar heb je gezien hoe veilig je daar met elkaar naar het stadion kan gaan. Ik denk dat we niks liever willen dan dat dat weer kan, maar ik vrees dat het een beetje wishful thinking is de komende jaren."

Slot ziet hoop en geloof richting Klassieker: 'Maar alle reden bescheiden te zijn'

Slot merkt dat de Klassieker in Rotterdam leeft. "Ik denk dat dat eens per jaar sowieso zo is, maar helemaal nu die wedstrijd al een paar jaar zonder publiek is gespeeld."

En de supporters hopen natuurlijk op een zege op Ajax. "Die hoop is er altijd, denk ik, omdat we 'm niet elk jaar winnen. Los van de hoop is er denk ik ook heel veel geloof. Niet alleen bij de supporters, ook bij onszelf."

Bescheiden

"Maar er is voor ons ook alle reden om bescheiden te zijn, omdat Ajax vier jaar op rij kampioen is geworden. Op één jaar na, want toen hebben ze hem gekregen."

Slot doelt daarmee op het seizoen 2019/2020, toen de Amsterdammers bovenaan stonden op het moment dat vanwege de coronapandemie de eredivisie stilgelegd werd. AZ, destijds zijn werkgever, stond echter in punten gelijk, waardoor het betere doelsaldo van Ajax de doorslag gaf.

"En we hebben vorig jaar twee keer van ze verloren", geeft Slot nog een reden voor Rotterdamse bescheidenheid. "Maar we hebben ook alle reden om met heel veel geloof zondag aan de aftrap te staan."

Feyenoord staat na zestien speelrondes stevig aan kop, met een voorsprong van vier punten op nummer twee AZ en vijf punten op nummer drie Ajax en nummer vier PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl