Op de slee naar school in Baarn
NOS NieuwsAangepast

Sleeën en slippen: plaatselijk centimeters sneeuw, code Oranje overal voorbij

Het winterse weer levert ook vanmiddag en vanavond nog leuke plaatjes én verkeersoverlast op. In Noord-Brabant en een gedeelte van Limburg viel halverwege de middag nog natte sneeuw, terwijl het in de rest van het land zo goed als droog is.

Vanavond en vannacht kan het in het hele land - met uitzondering van het noordoosten - glad worden door bevriezing van natte wegen.

Sinds 17.20 uur is code oranje in het hele land voorbij. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht en Zeeland geldt code geel, meldt het KNMI.

Op Eindhoven Airport zijn middagvluchten vertraagd vanwege het winterweer:

Een sneeuwschuiver op Eindhoven Airport

Niet iedereen zal iets gemerkt hebben van de sneeuwbuien die vandaag over ons land zijn getrokken. Op de ene plek kwam het met dikke vlokken uit de lucht, elders liet het winterweer zich minder gelden.

Vooral in het zuiden was het raak. Ten zuiden van Eindhoven was voor het middaguur plaatselijk al 6 centimeter gevallen. Doordat het vooral daar bleef sneeuwen kwam daar op sommige plekken nog een paar centimeter bij.

De sneeuw levert ook veel mooie plaatjes op. Heb je zelf een bijzondere sneeuwfoto gemaakt? Stuur deze dan naar de NOS via deze link

 • NOS Ooggetuige/Dagbesteding De Biezenrijt
  Sneeuwpop in Valkenswaard
 • SQ Vision
  Oisterwijk in de sneeuw
 • NOS Ooggetuige/Teun Peeters
  Loenen a/d Vecht
 • NOS Ooggetuige / Rowen Bernaards
  Sneeuw op de Oirschotsedijk in Eindhoven
 • Caspar Huurdeman Fotografie
  Sneeuwballen gooien in Baarn
 • NOS Ooggetuige / Marc Teunissen
  Paarden in de sneeuw op de Pietersberg bij Maastricht
 • Caspar Huurdeman Fotografie
  De sneeuw was ideaal om sneeuwpoppen te maken
 • Ab Donker
  Pittige sneeuwbuien in Deil bij de molen de Vlinder

In het midden van het land was het sneeuwdek slechts een paar centimeter dik, maar toch was het ook hier voldoende voor sneeuwpret.

In Hilversum hadden sommige kinderen het geluk dat ze op school deze vrijdag zelf de activiteiten mochten kiezen. "Het is Funny Friday dus dan mogen we altijd leuke dingen doen, zoals spelletjes", legt een leerling uit. Met een witte wereld was de keuze snel gemaakt: het werd sneeuwpoppen maken en de meester bekogelen.

Het was genieten van de verse sneeuw:

Sneeuwpret in diverse regio's

Verder naar het noorden was er juist weinig van te merken. Op de meeste plekken in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel bleef het droog. Ook van gladheid was daar nauwelijks sprake. Doordat de temperatuur van de lucht en de grond niet onder de 0 graden kwam, was het beetje dat er viel al snel weer weg.

In het westen viel er in de loop van de morgen op sommige plekken behoorlijk wat sneeuw, maar die bleef door de temperaturen net boven het vriespunt niet overal liggen.

Een bescheiden sneeuwpop in Utrecht

Dat betekende ook dat overlast hier grotendeels uitbleef. Ongelukken deden zich sinds gisteravond vooral voor in de zuidelijkste provincies. Auto's gleden er van de weg en ook een strooiwagen belandde door de gladheid in een sloot.

Grote overlast deed zich niet voor. Weggebruikers pasten zich vanmorgen over het algemeen goed aan aan het weerbeeld: het was met 100 kilometer file wel ongebruikelijk druk voor de vrijdagochtendspits, maar dat kwam voornamelijk door langzaam rijdend verkeer en wat kleine ongelukken met blikschade.

Verschillende auto's belandden in het water:

Op meerdere plekken al vroeg ongelukken door gladheid

Ook hadden vrachtwagens het moeilijk op de weg. Verschillende op- en afritten waren zo glad dat ze hulp nodig hadden: soms was extra strooien met zout voldoende, op andere plekken werden ze weggesleept door tractoren. Na een ongeluk met twee vrachtwagens op de A58 bij Moergestel werd die snelweg afgesloten richting Eindhoven.

Rijkswaterstaat heeft miljoenen kilo's zout gestrooid en zette ook sneeuwschuivers in om wegen begaanbaar te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl