Brandweermensen aan het werk in de sloppenwijk in Seoul
NOS Nieuws

Honderden mensen geëvacueerd na brand in sloppenwijk Seoul

In Seoul heeft een brand gewoed in een van de laatste sloppenwijken van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Zo'n zestig woningen, vaak niet meer dan een hutje gebouwd van hout en karton, gingen in vlammen op.

Het vuur brak rond 06.30 uur lokale tijd uit. Honderden brandweermensen, politieagenten en welzijnswerkers hielpen bij het bestrijden van de brand en het evacueren van bewoners. Ook werden tien blushelikopters ingezet. Na vijf uur was de brand uit.

Op deze beelden is te zien hoe de brand woedde:

Brand Seoul

Voor zover bekend is er niemand overleden of gewond geraakt. Ongeveer 500 bewoners zijn elders opgevangen, onder meer in een sporthal. De verwachting is dat zij binnenkort terug kunnen naar huis. De bewoners van de afgebrande woningen worden tijdelijk in een hotel ondergebracht.

Gangnam

De sloppenwijk Guryong ligt aan de zuidkant van het zeer welvarende Gangnam-district, waar sommige van de duurste appartementencomplexen en sjiekste winkelstraten van Seoul zich bevinden.

Het is de grootste en bekendste sloppenwijk van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Naar schatting wonen er zo'n duizend mensen en zijn er meer dan 600 woningen.

Sloppenwijk Guryong met op de achtergrond de luxe wolkenkrabbers van Gangnam (archief 2012)

De wijk ontstond in de tweede helft van de jaren 80. Honderden mensen trokken erheen nadat ze hun huis waren kwijtgeraakt door de enorme bouwwoede die gepaard ging met de organisatie van de Aziatische Spelen in 1986 en de Olympische Spelen twee jaar later. De toenmalige militaire machthebbers wilden de hoofdstad verfraaien, wat met name inhield dat de minder welvarende buurten met de grond gelijk werden gemaakt.

De lokale overheid heeft al ruim tien jaar plannen klaarliggen voor de herontwikkeling van Guryong, maar kan daarover nog altijd niet tot overeenstemming komen met de grondeigenaren en de bewoners. De eigenaren willen gecompenseerd worden voor gederfde inkomsten. Verschillende overheden bakkeleien ook nog over de vraag of ze de bewoners, die het land min of meer hebben gekraakt, moeten helpen bij het vinden van een nieuw huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl