boer rijdt mest uit
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse mestuitzondering dreigt eerder te verdwijnen

De uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren om meer mest te mogen uitrijden dan boeren in andere landen dreigt sneller te worden afgebouwd dan eerder de bedoeling was. De Europese Commissie is niet tevreden over de aanpak van het kabinet.

Nederland kreeg lang toestemming om van de regels af te wijken, maar de Commissie maakte vorig jaar duidelijk daarvan af te willen: er komt een overgangsperiode, waarin de Nederlandse boeren steeds minder mest mogen uitrijden. In 2026 moeten de regels voor Nederland hetzelfde zijn als in de meeste andere landen.

Minister Adema van Landbouw beschouwde 2023 tot nu toe als een jaar waarin relatief weinig hoefde te veranderen. Maar naar verluidt neemt de Europese Commissie daar geen genoegen mee: de Commissie vindt dat er dit jaar al moet worden ingegrepen om de milieudoelen te halen op het gebied van waterkwaliteit. Daarbij gaat het onder meer om de omgeving van natuurgebieden waar de waterkwaliteit slecht is.

Adema eerder terug uit Berlijn

Volgens Haagse bronnen heeft Brussel Nederland gedreigd dat de uitzonderingspositie in één keer verdwijnt, als er dit jaar geen serieuze stappen worden gezet.

Volgens Boerenactiegroep Agractie dreigen boeren de dupe te worden van "Brussels gedram". Voorman Bart Kemp: "Het is tijd dat minister Adema een vuist maakt tegen Brusselse dwang én het kabinet beloftes aan boeren gaat nakomen. Aanstaande maandag bij de vergadering van de hoofdtafel Landbouwakkoord in Zaltbommel zullen we hierover harde noten kraken."

De onderhandelingen over het landbouwakkoord, dat gaat over de toekomst van de landbouw, lopen nog. Het kabinet is hierover in gesprek met landbouw- en natuurorganisaties, en lagere overheden. Maar volgens Kemp heeft het "geen enkel nut te onderhandelen over de lange termijn als zaken voor de korte termijn niet worden opgelost en boeren aan alle kanten worden belazerd".

Minister breekt bezoek af

Adema was bij de 'Grüne Woche', de grote landbouwbeurs in Berlijn, maar hij heeft zijn bezoek voortijdig afgebroken, om in het kabinet over de mestproblemen te praten. Hij wilde er vanochtend voor het begin van de vergadering inhoudelijk niks over zeggen: "Ik heb een punt op de agenda. Vandaar dat ik terug ben gekomen; het is natuurlijk voor mij een belangrijk agendapunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl