Sneeuw op de A67 bij Geldrop
NOS NieuwsAangepast

Code oranje vanwege sneeuw, maar grote overlast blijft uit

Weggebruikers moeten rekening houden met gladheid door sneeuw en bevriezing. Op verschillende plekken in het land zijn ongelukken gebeurd en op veel plekken rijdt het verkeer langzamer dan normaal. Doordat men zich aanpaste aan het weer bleef grote overlast echter uit.

Voor Noord-Brabant en Limburg geldt code oranje nog tot in de middag. Utrecht en Gelderland werden om 10.00 uur van oranje afgeschaald naar code geel, die ook geldt voor de rest van het land. Tijdens sneeuwbuien moeten chauffeurs behalve met gladheid ook rekening houden met slecht zicht.

Er trekt vandaag een buiengebied vanuit het noordwesten over het land. In de kustregio's valt regen, maar verder landinwaarts is dat sneeuw. Ook gisteravond waren er al winterse buien en vroor het in het hele land enkele graden. Omdat het vanavond ook weer glad kon worden, geldt voor het hele land tot zeker morgenochtend code geel.

Veel files

Rijkswaterstaat raadt aan om waar mogelijk thuis te werken of anders de rijstijl aan te passen: langzamer rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Vooral op verbindingswegen en op- en afritten is extra alertheid vereist. Er moet bovendien rekening worden gehouden met een langere reistijd.

"We zien nu 100 kilometer file, dat is uitzonderlijk veel voor een vrijdagochtend", meldde Rijkswaterstaat rond 08.00 uur. "Het zijn gevaarlijke omstandigheden, maar het is goed dat de weggebruikers de sneeuw kunnen zien: we zien dat men zich daarop aanpast."

Hoewel automobilisten dus hun snelheid minderen, ziet Rijkswaterstaat toch slippartijen. Onder meer op de A4 Burgerveen, de A9 bij Akersloot en de A27 bij Utrecht moeten voertuigen worden geborgen.

In West-Brabant slibden tijdens de spits de wegen dicht door het langzame verkeer: zo was de A58 tussen Bergen op Zoom en Breda één lange file. Bij de afrit Tilburg-Oost op die snelweg waren meerdere auto's betrokken bij een ongeluk.

Gewonde bij ongeluk

Ook vannacht raakten al meerdere auto's van de weg. In het dorp Vogelwaarde in Zeeuws-Vlaanderen raakte een bestuurder gewond toen een auto in een flauwe bocht van de weg in de sloot gleed. De chauffeur is ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Ook op andere plekken ging het mis:

Op meerdere plekken al vroeg ongelukken door gladheid

In het Zeeuwse Oosterland gleed een strooiwagen in de sloot naast de N59. De chauffeur bleef ongedeerd, het voertuig werd in de loop van de nacht geborgen.

In de gemeente Haarlemmermeer belandden twee auto's in het water. In het ene geval liep de bestuurder volgens een plaatselijke verslaggever alleen een nat pak op, bij de andere was de chauffeur al vertrokken toen hulpverleners arriveerden.

Rijkswaterstaat had rond 10.00 uur al bijna 6,6 miljoen kilo zout gestrooid op circa 95.000 kilometer weg. "Dat we al veel gestrooid hebben, betekent niet dat het niet glad is", waarschuwt Rijkswaterstaat. "Dit weer vraagt alertheid."

"Bij sneeuwval lopen de hoeveelheden zout snel op. Normaal kun je met 1,5 miljoen kilo het hele land één keer doen, maar bij neerslag is meer nodig, Elke keer valt er weer wat sneeuw op het zout, dus moet je blijven doorgaan om de wegen begaanbaar te houden. Maar we gaan voor zwarte wegen, dus we blijven druk."

Sneeuwdek

Door de winterse buien kan er in de loop van de dag lokaal een sneeuwdek ontstaan van 2 tot 5 centimeter tot plaatselijk 8 centimeter. Vooral landinwaarts in het oosten en zuidoosten kan de sneeuw blijven liggen.

Aan het eind van de middag klaart het vanuit het noordoosten op. De laatste buien vallen vanavond in het zuiden van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl