App TikTok op mobiele telefoon
NOS Nieuws

Tiktokkende Ella steunt jongeren in strijd tegen zelfverwonding: 'Ben al 10 maanden clean'

  • Sumeyye Ersoy

  • Shaquille Lofo Sang

  • Sumeyye Ersoy

  • Shaquille Lofo Sang

Anderhalf miljoen kliks en ruim 10.000 reacties op een TikTok waarin Ella van 15 laat zien dat ze zichzelf al tien maanden niet heeft verwond. "Ik had nooit gedacht dat dit zo viral zou gaan, maar ik ben echt blij met de aandacht die het krijgt", vertelt ze aan NOS Stories.

Jaarlijks verwonden duizenden jongeren hun lichaam en doen ze aan zelfbeschadiging, zeggen experts. "En het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat lang niet iedereen zich meldt en om hulp vraagt", zegt Nienke Kool, onderzoeker bij ggz-organisatie Parnassia.

De video van Ella is voor veel jongeren iets om aan vast te houden en steun uit te halen. Reacties onder haar TikTok als "zo trots, ik ben net een weekje clean" en "negen maanden hier, bijna tien" krijgen veel likes. Dat laatste schreef Zoë van 16. "Ik had het heel moeilijk, ik haal hoop uit zo'n TikTok en heb veel respect voor Ella", zegt ze.

Reden

Waarom jongeren zichzelf beschadigen loopt uiteen, vaak is het om een minder rot gevoel te krijgen over een situatie in de privésfeer. "Iedereen die zichzelf beschadigt kampt met een minderwaardig zelfbeeld", vertelt Nicole ter Morsche, ervaringsdeskundige bij Zebra Voorlichting Training & Advies, die zorgorganisaties bijstaat.

Vanuit haar functie spreekt ze regelmatig met jongeren en zorgprofessionals over zelfverwonding. "Er kan een trauma onder liggen, het kan voortkomen uit een bepaalde psychische kwetsbaarheid waardoor je minder goed met je emoties overweg kunt. Wanneer je besluit jezelf te beschadigen, ben je gewoon heel erg vastgelopen. Dat kan om uiteenlopende redenen zijn."

Om aandacht vragen is volgens ter Morsche in ieder geval niet het doel van mensen die doen aan zelfbeschadiging. "De persoon die dit doet verwondt zichzelf en probeert het daarmee juist zelf op te lossen, in plaats van met het verhaal naar een ander toe te stappen. Dat het om aandacht gaat is absoluut fout."

NOS Stories sprak met Jordi van 19, die zichzelf anderhalf jaar beschadigde en daar bovenop is gekomen:

Jordi verwondde zichzelf, maar is nu genezen

'Praat erover'

Ella plaatste de TikTok om te laten zien dat het haalbaar is om te kunnen stoppen met zelfverwonding. "Ik was heel trots op mezelf, ik ben blij dat dit deel van mijn leven achter me ligt en dat wilde ik delen", zegt ze.

"Dit soort video's zijn natuurlijk heel mooi en ze kunnen positief werken", vult ter Morsche aan. Toch ligt het delen van dit soort video's soms ingewikkeld volgens haar. "Soms zijn er ook accounts die zelfbeschadiging promoten of laten zien. Dat kan triggeren, bijvoorbeeld bij jongeren die al niet goed in hun vel zitten."

Psycholoog Dianne Hofstee onderschrijft dat. "Ook voor jongeren die aan zelfbeschadiging hebben gedaan en dit soort video's tegengekomen kan het weer iets aanwakkeren."

Ella benadrukt dat haar filmpje ontzettend veel positieve reacties heeft opgeleverd. "Ik snap dat het een gevoelig onderwerp is. Maar dat is ook precies de reden waarom ik de video op deze manier instak. De focus ligt erop dat ik wil laten zien dat het voor iedereen mogelijk is om er overheen te komen."

Volgens Hofstee is vooral erover praten met een ander belangrijk. "Dat is een moeilijke stap. Maar bespreek het met mensen die je vertrouwt, denk aan je vrienden of je mentor. En via sociale media is het tegenwoordig ook heel gemakkelijk om in contact te komen met professionals die je daar graag mee willen helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl