Sneeuw en gladheid in zuiden, chaos op snelwegen bij Eindhoven
In het zuiden van het land heeft gladheid geleid tot een drukke ochtendspits. Onder meer in Noord-Brabant en Limburg lag vanochtend een laagje sneeuw van enkele centimeters en vooral op de A2 bij Eindhoven hadden automobilisten last van de gladheid. Daar gebeurde vanochtend vroeg al een aantal ongelukken met vrachtwagens.
De ANWB, die de files op de snelwegen en provinciale wegen meet, meldde op het hoogtepunt rond 08.00 uur zo'n 800 kilometer file. Het was vooral druk in het zuiden van het land, in de Randstad was het zelfs iets rustiger dan normaal, aldus de verkeersdienst.
Op meerdere plekken in het zuiden kregen bestuurders te maken met sneeuw en gladheid:
Al rond 06.00 uur werden er meerdere incidenten gemeld op de snelwegen, vooral rond Eindhoven. Zo schaarde op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer ten noorden van de stad een vrachtwagen. Daardoor werden drie rijstroken afgesloten richting het zuiden.
Aan de andere kant van Eindhoven schaarde bij knooppunt De Hogt richting Maastricht ook een vrachtwagen vanwege de sneeuw. Op de randweg N2 kwam het verkeer stil te staan bij knooppunt Leenderheide doordat vrachtverkeer volgens Rijkswaterstaat moeite had om de A2 op te komen door de gladheid en sneeuw.
Op vrijwel alle snelwegen in het midden en oosten van Brabant en het noorden van Limburg werd vanochtend langzaam gereden. Tot laat in de ochtend was het nog druk op de A2, A58 en A67 in Brabant en het noorden van Limburg.
Het KNMI had gisteren al code geel afgekondigd voor vanochtend. Sinds gisteravond 19.00 uur is er al 2,6 miljoen kilo zout gestrooid. De gladheid zou volgens het weerinstituut aan het eind van de ochtend weer wegtrekken.
Ook staking in regionale ov
Volgens Rijkswaterstaat waren er behalve het winterse weer nog twee andere ingrediënten voor de drukke spits van vanochtend: het feit dat het op donderdag altijd druk op de weg is en de staking in het regionale openbare vervoer. Een deel van de treinen en bussen van regionale maatschappijen zoals Connexxion of Arriva rijden niet.
Voor veel reizigers betekent de staking een langere wacht- en reistijd. Regionale vervoerders raden daarom aan om eerder van huis te vertrekken en de reisplanner in de gaten te houden.