NOS Sport

Tien Chinese snookerspelers aangeklaagd voor matchfixing

Tien Chinese snookerspelers zijn woensdag aangeklaagd voor hun vermeende rol in een matchfixing-schandaal. Het is het grootste corruptieonderzoek ooit in de sport. World Snooker-voorzitter Jason Ferguson noemt de situatie "hartverscheurend".

Alle tien spelers die momenteel zijn geschorst voor de World Snooker Tour, zijn beschuldigd van corrupte activiteiten, zoals het fixen van wedstrijden, en het benaderen van spelers om wedstrijden te manipuleren of te wedden op wedstrijden.

Yan Bingtao in actie vorig jaar april in Sheffield

Onder de spelers zijn Yan Bingtao, de Masters-kampioen van 2021, en Liang Wenbo, de eerste speler die in oktober werd geschorst als onderdeel van het onderzoek.

Een onafhankelijke commissie zal nu het bewijsmateriaal bestuderen en uitspraak doen, waarschijnlijk voor het wereldkampioenschap in april.

Snooker is de afgelopen tien jaar enorm populair geworden in China, vooral dankzij het succes van Ding Junhui, die de Masters en het UK Championship heeft gewonnen en tweede is geworden in het Wereldkampioenschap.

'Proces is schadelijk'

Veel Chinese spelers zijn gestationeerd in een academie in de Engelse stad Sheffield, waar jaarlijks het Wereldkampioenschap wordt gehouden. "Het hele proces is zeer verontrustend en schadelijk", zei World Snooker-voorzitter Ferguson. Hij houdt goede hoop dat de schade beperkt blijft en ze door kunnen gaan met een "zuivere sport".

Sinds het uitbreken van de COVID-19-pandemie zijn er geen toernooien meer in China geweest. "China is een grote commerciële markt voor snooker", zei Ferguson. "Ondanks dit voortdurende probleem is de stemming over onze evenementen zeer positief. Onze terugkeer naar China is onvermijdelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl