Een Microsoft-winkel in New York
NOS Nieuws

Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen

Microsoft schrapt dit jaar wereldwijd 10.000 banen. Het softwarebedrijf doet dit vanwege de veranderde economische omstandigheden: klanten maken sinds de pandemie weer minder gebruik van de software en clouddiensten van het bedrijf.

"We leven in een tijd van ingrijpende veranderingen", schrijft Satya Nadella, ceo van het bedrijf, aan het personeel. "Waar klanten tijdens de pandemie hun digitale uitgaven versnelden, willen ze nu juist meer doen met minder." De nettowinst van het bedrijf daalde afgelopen kwartaal met 14 procent.

Microsoft heeft ook een vestiging in Nederland. Het bedrijf zegt tegen de NOS "geen uitspraken te doen over de gevolgen voor Nederland".

Dichter op elkaar

Microsoft trekt 1,2 miljard uit voor ontslagvergoedingen en om "veranderingen in de hardwareportfolio" door te voeren. Een verdere besparing zit in de kantoorpanden: het personeel moet daar weer dichter op elkaar zitten.

Techbedrijven profiteerden lange tijd van de coronacrisis, waarin we massaal op afstand van elkaar gingen werken en online winkelden. Om aan die vraag te voldoen, huurden ze veel meer mensen in. Zo gingen bij Microsoft 40.000 mensen extra aan de slag.

Op dit moment hebben veel bedrijven in de techsector het juist moeilijk en hebben ze grote ontslagrondes aangekondigd. Zo maakte Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, vorig jaar november bekend 11.000 banen te schrappen. Elon Musk, de kersverse eigenaar van Twitter, kondigde diezelfde maand aan 7500 mensen weg te sturen. Webwinkel Amazon is bezig ruim 18.000 werknemers te ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl