NOS NieuwsAangepast

Schrijver Harry Bernstein (101) overleden

In New York is de schrijver Harry Bernstein (101) overleden. Bernstein debuteerde pas op 96-jarige leeftijd met The Invisible Wall (onzichtbare muur) over zijn jeugd in de Eerste Wereldoorlog.

Bernstein had eerder veertig boeken geschreven, maar weer vernietigd omdat geen enkele uitgever geïnteresseerd was. Harry Bernstein is 101 geworden.

In The Invisible Wall beschrijft Bernstein het antisemitisme in de straat waar hij werd geboren in een stadje bij Manchester. De ene kant werd bewoond door christenen. Daar tegenover woonden joodse gezinnen, gevlucht uit Polen en Rusland, zoals dat van de Bernsteins.

Thuis ging het ook niet goed, de familie leefde in grote armoede. Harry moest slapen op het voeteneind van het bed van zijn twee broers. De agressieve en verbitterde vader zette vrijwel al zijn loon om in drank. Het weinige geld dat overbleef, was niet genoeg voor het gezin met drie jongens en twee meisjes.

Emigratie

Bernstein begon in 2003 te schrijven, na het overlijden van zijn vrouw, met wie hij 67 jaar getrouwd was geweest. In 2008 kwam zijn tweede boek uit, The Dream. Dat gaat over de emigratie van het gezin naar de VS. Harry was toen twaalf.

The Golden Willow, dat in 2009 verscheen, gaat over Bernsteins huwelijksjaren.

Voordat hij op 62-jarige leeftijd met pensioen ging, werkte Bernstein in de filmindustrie en was tijdschriftredacteur. Hij schreef ook als freelancer voor onder meer Newsweek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl