Actievoerders en agenten bij het pand in het centrum
NOS NieuwsAangepast

Dertig aanhoudingen na bezetting universiteitspand in Amsterdam

Bij de ontruiming van een universiteitspand in het centrum van Amsterdam heeft de politie dertig personen aangehouden. Dat schrijft de politie op Twitter.

Tientallen studenten gingen vanmiddag het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam binnen. Ze bezetten vervolgens het gebouw en eisten dat de instelling stopte met de samenwerking met oliegigant Shell en andere partijen in de fossiele industrie.

Rond 20.30 uur begon de ontruiming van het gebouw op last van het Openbaar Ministerie. Daarbij werd de mobiele eenheid ingezet.

De actievoerders waren onder meer van University Rebellion UvA, End Fossil Occupy NL en krakersorganisatie Mokum Kraakt.

Op beelden valt te zien hoe de ME een actievoerder wegsleept:

ME ingezet bij UvA in Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam zei begrip te hebben voor de zorgen van de betogers. Collegevoorzitter Ten Dam benadrukte niet tegen protesteren en demonstreren te zijn. "Maar bezetten niet", zegt Ten Dam. De universiteit heeft aangifte gedaan.

Eerder op de dag sprak een vertegenwoordiging van de instelling met de actievoerders. De universiteit zegt het gebruik van fossiele brandstoffen niet te bevorderen en doet naar eigen zeggen geen onderzoek naar fossiele brandstoffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl