NOS Nieuws

Dankzij 3D-animatie aanhouding in coldcasezedenzaak

Een 52-jarige man is vanochtend aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht in 2010 twee meisjes van 13 en 15 seksueel te hebben misbruikt in Vlaardingen en Schiedam. Hij kwam in beeld dankzij een 3D-weergave van zijn signalement en een grootschalig dna-onderzoek.

Eerder werd gemeld dat de verdachte zijn slachtoffers aansprak toen ze hun fiets wilden stallen in een kelderbox. Hij vroeg om een fietspomp en misbruikte hen daarna onder bedreiging van een mes. De twee meisjes werden slachtoffer; een derde meisje dat hij wilde misbruiken wist te ontkomen.

3D-weergave van de aangehouden man, zoals hij eruit moet hebben gezien in 2010

De politie verspreidde eind 2021 een animatie van de man, gebaseerd op een compositietekening uit 2010. Het was voor het eerst dat de politie een 3D-weergave maakte om een verdachte op te sporen.

De animatie leverde ruim 300 tips op, waarvan één tip ging over de verdachte. Afgelopen november vond vervolgens een grootschalig dna-onderzoek plaats onder tientallen mannen uit de omgeving van Vlaardingen en Schiedam. De verdachte was ook voor dit onderzoek geselecteerd en stond vrijwillig zijn dna af.

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut vergeleken dit dna met sporen uit het onderzoek, daaruit volgde een match en daarna de aanhouding vanochtend.

De verdachte wordt komende dagen verhoord. Later deze week wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl