Gina Lollobrigida in 1956 bij opnames van Notre Dame De Paris
NOS NieuwsAangepast

Italiaanse actrice Gina Lollobrigida (95) overleden

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida is op 95-jarige leeftijd overleden. Ze was behalve actrice ook fotograaf en beeldhouwer, maar gold vooral als het eerste grote Europese sekssymbool van na de Tweede Wereldoorlog en werd gezien als de Europese tegenhanger van Marilyn Monroe. Met haar sensualiteit in films en tijdschriften bereikte ze wereldfaam.

La Lollo, zoals ze werd genoemd, overleed vanochtend in een kliniek in Rome. Ze lag al enige tijd in het ziekenhuis.

Lollobrigida speelde in de jaren 50 van de vorige eeuw vooral in Italiaanse komedies, later ook in Amerikaanse en Franse films. De krulsla lollo rosso dankt zijn naam aan haar korte kapsel met warrige krullen.

Ze groeide op in een klein bergdorp in Italië, begon haar carrière als model en deed mee aan schoonheidswedstrijden. In 1947 werd ze derde bij de Miss Italië-verkiezingen en dat gaf haar de bekendheid die ze nodig had om verder te komen in de filmwereld.

Het uiterlijk van Lollobrigida maakte haar beroemd, maar had ook nadelen voor haar carrière:

Gina Lollobrigida: Met pruimenpitten in haar mond werd ze pas weer serieus genomen

De eerste jaren speelde ze in Italiaanse films. Ze brak door met de romantische komedies Bread, Love and Dreams (1953), Bread, Love and Jealousy (1954) en Woman of Rome (1954).

Ook haar grootste succes The World's Most Beautiful Woman (1955) werd in Italië gedraaid. Lollobrigida speelt daarin een operazangeres. In 1956 wordt ze voor deze rol beloond met een David di Donatello-award voor beste actrice. Het was de eerste keer dat deze nationale Italiaanse filmprijzen werden uitgereikt.

Ook Amerika toonde belangstelling voor de Italiaanse. In 1950 vroeg filmproducent Howard Hughes haar naar de VS te komen, maar Lollobrigida bleef liever in Europa. Wel speelde ze rollen in Amerikaanse films die in Europa worden gedraaid, zoals Beat the Devil met Humphrey Bogart in 1953 en Solomon and Sheba in 1959. Voor haar rol in de film Come September met Rock Hudson (1961) kreeg ze een Golden Globe.

When it comes to sex appeal, Lollo makes Marilyn Monroe look like Shirley Temple.

Acteur Humphrey Bogart

Ze maakte ook films met de Franse regisseur Jean Delannoy en had veel succes met haar rol van Esmeralda in zijn verfilming van Victor Hugo's The Hunchback of Notre Dame (1956).

Ook speelde ze in de Amerikaanse komedie Buona Sera, Mrs. Campbell.

In de jaren 70 trok ze zich terug uit de filmwereld en werd fotojournalist. Ze fotografeerde onder anderen Paul Newman, Salvador Dali, Henry Kissinger en het Duitse nationale voetbalteam. Ze haalt de voorpagina's als ze de Cubaanse dictator Fidel Castro zover krijgt dat die haar een exclusief interview geeft. In 1973 werd in Italia Mia een overzicht van haar werk gepubliceerd.

Naast fotografe was Lollobrigida ook kunstenares. Haar beeldhouwwerk werd over de hele wereld tentoongesteld.

Ik studeerde voor schilder en beeldhouwer er werd per ongeluk actrice.

Gina Lollobrigida in het Amerikaanse tijdschrift Parade in 2000

In de jaren 80 pakte ze haar acteerwerk weer op met gastrollen in de Amerikaanse series Falcon Crest en The Love Boat. Daarna speelt ze nog in een aantal Franse films, die geen van alle een groot succes worden. Ze was een veelgevraagde gast op filmfestivals en voorzitter van de jury op het Filmfestival van Berlijn in 1986.

In 1999 stelde ze zich kandidaat voor een zetel in het Europees Parlement, maar dat werd geen succes. In 2013 verkocht ze haar sieraden en doneerde de opbrengst aan onderzoek naar stamceltherapie.

Vorig jaar stond ze nog op de lijst van de linkse eurosceptische partij Italia sovrana e popolare om in de Italiaanse senaat te komen.

De laatste jaren woonde ze op haar landgoed op Sicilië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl