NOS Nieuws

Wekdienst 16/1: Australian Open begonnen in Melbourne • Het is vandaag Blue Monday

Goedemorgen! In Melbourne is grandslamtoernooi de Australian Open begonnen en het is vandaag Blue Monday, bekend als de meest deprimerende dag van het jaar.

Eerst het weer: Vanuit het zuiden toenemende bewolking gevolgd door perioden met regen. Vanmiddag en vanavond op verschillende plaatsen enige tijd natte sneeuw. Maxima liggen tussen 3 en 6 graden, in winterse neerslag enkele graden lager. Later vanavond vanuit het westen droger met kans op een enkele winterse bui.

weer 16 januari

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Davos in Zwitserland begint het World Economic Forum, de vijfdaagse bijeenkomst van wereldleiders, wetenschappers, zakenmensen en activisten. Een van de grote gespreksonderwerpen is het tegengaan van klimaatverandering. Ook premier Rutte en enkele ministers reizen later deze week naar het prestigieuze samenzijn.
  • In Melbourne is het grandslamtoernooi de Australian Open geopend. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben allebei vannacht hun eerste wedstrijd gewonnen en spelen in de tweede ronde tegen elkaar.
  • De rechtbank op Schiphol buigt zich over de reeks aanslagen op Poolse supermarkten, eind 2020 en begin 2021. In die periode werden aanslagen gepleegd op supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk en Tilburg. Vijf verdachten in de leeftijd van 21 tot 28 jaar staan terecht.
  • Het is Blue Monday, voor sommigen de meest deprimerende dag van het jaar. Het is ooit bedacht door een Britse psycholoog, die stelde dat mensen op deze dag vaak neerslachtig zijn omdat er van hun goede voornemens niks terecht is gekomen, de dagen donker zijn en de zomervakantie nog ver weg is.

Wat heb je gemist?

Op de A16 bij Prinsenbeek zijn vannacht bij een ongeluk met een spookrijder drie mensen om het leven gekomen. Ook zijn er drie mensen gewond geraakt en een hond zou het niet hebben overleefd.

De spookrijder knalde op een ander voertuig. Wat er zich precies heeft afgespeeld, is nog onduidelijk. Later vandaag komt de politie met meer details.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Makah-stam in Neah Bay, Washington, moet verhuizen. Door klimaatverandering overstroomt hun dorp steeds vaker. Als eerste stam krijgen ze een bijdrage van de Amerikaanse regering voor die verhuizing. Maar eigenlijk willen ze helemaal niet weg.

Dit volledige dorp moet verhuizen vanwege klimaatverandering

Fijne (blauwe) maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl